Zaorálek zahájil konferenci Zahraniční politika lidských práv pro 21. století

05.01.2015 20:00

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek pronesl 18. prosince 2014 úvodní projev na mezinárodní konferenci „Zahraniční politika lidských práv pro 21. století“, kterou pořádá ministerstvo zahraničních věcí ve Velkém sále Černínského paláce.

Zaorálek zahájil konferenci Zahraniční politika lidských práv pro 21. století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ochrana lidských práv patří k nejvýznamnějším výdobytkům lidstva. Přesto je otázka jejich zahraničně politické podpory spojena s řadou dilemat. V rámci diskursu o nich jsou kladeny otázky na to, co všechno lidská práva dnes zahrnují, jak moc jsou univerzální či jak nejefektivněji přispívat k jejich posilování. V druhé polovině dvacátého století se zahraniční politika lidských práv uskutečňovala ve studené válce mezi Západem a Východem, vedle jejích nesporných humanitárních cílů hrály důležitou roli také cíle strategické směřující k oslabování protivníka. Je na místě položit si otázku, nač z této zkušenosti můžeme navázat i dnes a co je naopak třeba přehodnotit.

Cílem této jednodenní konference je společná diskuze politiků, akademiků a zástupců občanské společnosti o nových trendech a výzvách spojených s politikou šíření lidských práv v zahraničí. Debata se zaměří na vymezení lidských práv v dnešním světě, nejefektivnější nástroje ke zvyšování jejich ochrany a cesty, jak docílit sblížení odlišných pohledů na tyto otázky. Další z důležitých bodů bude tvořit lidskoprávní dialog mezi Evropou a Spojenými státy a česká historická zkušenost a zahraniční politika lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…