Zásah složek integrovaného záchranného systému v Poličce byl vysoce profesionální, říká hejtman Netolický

02.03.2017 15:14

V souvislosti se čtvrteční explozí v areálu Poličských strojíren je hojně diskutován postup prací bezprostředně po výbuchu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický vyzdvihuje práci všech složek integrovaného záchranného systému a zároveň chce od vedení společnosti znát nastavení interní komunikace v případě obdobných krizových situací.

Zásah složek integrovaného záchranného systému v Poličce byl vysoce profesionální, říká hejtman Netolický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Z mého pohledu integrovaný záchranný systém fungoval v případě Poličky zcela bez chyb. Je vidět, že každoročně pořádaná taktická i prověřovací cvičení mají obrovský význam pro připravenost jednotlivých složek IZS a zkušenosti z České Třebové a Poličky jsou pro nás podpůrným argumentem pro pokračování obdobných cvičení,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zároveň vyjádřil k možnému pochybení na straně společnosti. 

„O chybách v době poplachu jsem byl informován a nyní můžeme prověřovat, zda došlo k naplnění postupů, se kterými počítají havarijní a poplachové plány. Prověřit se musí vnitřní zabezpečení i zabezpečení vnějšího perimetru,“ sdělil Netolický.

 „Od pátečního odpoledne přemýšlím, jak je možné, že vrátnice vůbec nevěděla o mimořádné události v areálu, natož ve kterém objektu k ní došlo. V době sofistikovaných systémů je to pro mě velmi překvapující, protože jsem často seznamován při návštěvě obdobných zařízení s velíny i dispečerskými  stanovišti, která bývají na špičkové úrovni. Nevím, jak to bylo v tomto případě. Pana ředitele jsem již požádal o setkání k dané věci,“ řekl hejtman.

Ten se také vyjádřil se ke zrušení podnikové jednotky požární ochrany. „Až do roku 2010 fungovala v areálu profesionální podniková požární jednotka. Na základě žádosti společnosti byla po několika jednáních a souhlasu Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje zrušena. Proti tomuto kroku tehdy velmi silně vystupoval tehdejší hejtman Radko Martínek, avšak kraj neměl na finální rozhodnutí žádný vliv,“ dodal Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…