Zastaralé odpařovací indikátory tepla využívá ještě plných 20 % českých domácností

23.06.2014 15:20

Plných 20 % českých domácností, napojených na dálkovou dodávku tepla, má na svých radiátorech stále namontovány zastaralé indikátory tepla s odpařovacími ampulemi, které jsou naplněny chemickou látkou methylbenzoátem.

Zastaralé odpařovací indikátory tepla využívá ještě plných 20 % českých domácností
Foto: ista
Popisek: ista

„Tato technologie z minulého století je už dnes beznadějně zastaralá. Vyžaduje osobní odečet naměřených hodnot přímo v jednotlivých  bytech a ruční výměnu ampulí s měřicí kapalinou. Samotné odpařování methylbenzoátu může být občas dokonce příčinou alergií,“ uvedl obchodní ředitel společnosti ista Daniel Nový s tím, že výměna indikátorů za modernější probíhá v České republice pomaleji než ve vyspělých zemích. „Zatímco třeba v Německu se indikátory s odpařovacími ampulemi už prakticky nevyskytují, u nás je někteří vlastníci bytových domů nechávají v provozu až za hranici jejich životnosti,“ dodal technický konzultant společnosti ista Vladimír Bureš.

Nové trendy se na českém trhu prosazují jen pomalu, přesto už 80 % českých domácností přešlo od indikátorů tepla s odpařovacími ampulemi na modernější měření tepla pomocí elektronických indikátorů, které využívají digitální technologii. Tyto indikátory jsou přesnější, lépe chráněné před manipulací a ve svých vyšších verzích umožňují i dálkový odečet dat bez vstupu do bytu.

„Aktuálně jsou velkým hitem obousměrné elektronické indikátory tepla, které v prvním pololetí 2014 vybralo 74 %* zákazníků,“ upřesnil Daniel Nový.  Jejich hlavní výhodou je, že v objektu nevzniká „elektrosmog“ a také mohou signál na vyžádání odeslat přes bezdrátovou sběrnici do centrálního počítače, a to i v případě, že je v budově místy stíněný průchod radiového signálu. Správce domu díky tomu dokáže uživatelům bytů zpřístupnit na internetu on-line informace, kde mohou pravidelně sledovat svoji spotřebu tepla.

Tyto takzvané „portálové služby“ budou zřejmě už od roku 2017 povinné, neboť to vyžaduje legislativa Evropské unie. „V příštích měsících tak můžeme na českém trhu očekávat zvýšený zájem o výměnu zastaralých indikátorů tepla za modernější,“ předpovídá Daniel Nový.

*/ Údaje společnosti ista ČR za období 1. 1. 2014 až 17. 6. 2014. Společnost ista patří mezi největší výrobce a prodejce měřičů tepla a vody v ČR i v celé Evropě.

Přehled - jak se vyvíjely indikátory tepla v ČR:

Do roku 1989 se teplo rozpočítávalo podle velikosti bytu

Po roce 1990 se objevují první bytové indikátory tepla s odpařovacími ampulemi, které jsou naplněny chemickou látkou methylbenzoátem

Po roce 1998 přicházejí první elektronické indikátory tepla I. generace s mikročipem a osobním odečtem

Po roce 2005 přichází nová generace elektronických indikátorů II. generace s možností dálkového odečtu přes dveře bytu. Digitální měřič tepla stojí řádově několik stokorun, jeho montáž na těleso ústředního topení je otázkou několika minut a také přicházejí první indikátory s odečtem na dálku, takže nikdo už nevstupuje do bytu.

V roce 2013 přichází nejnovější elektronických indikátorů III. generace, tzv. dvoucestných, které vysílají údaje jen na vyžádání, což šetří jejich baterii, a garantuje maximální spolehlivost přenosu dat.  Příchod této generace je doprovázen prudkým rozvojem tzv. „portálových služeb“, které umožňují průběžné sledování spotřeby na internetovém portálu.

Od počátku roku 2017 budou muset všechny indikátory tepla umožnit průběžné sledování spotřeby.  Přesná legislativní podoba této povinnosti je zatím předmětem jednání. Majitelé bytových domů (obce, soukromníci, SVJ apod.) by už ale měli nyní vybírat takové indikátory a návazné služby, které sledování spotřeby do budoucna umožní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…