Zástupci Agentury pro sociální začleňování se sešli s vedením města Vsetín

13.07.2016 20:15

Dnes od 13 hodin se na Úřadu vlády ČR ve Vladislavově ulici uskutečnilo jednání zástupců Agentury pro sociální začleňování a vedení města Vsetín. Předmětem jednání byla spolupráce v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám, ke kterému město od července přistupuje.

Zástupci Agentury pro sociální začleňování se sešli s vedením města Vsetín
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

Město Vsetín patří ke čtyřem lokalitám, které byly v rámci takzvané 5. vlny přihlášek vybrány ke spolupráci s vládní agenturou pro boj se sociálním vyloučením. Před oficiálním vstupem Agentury do lokality, kde první kroky vedou k podpoře propojení místních aktérů řešících sociální vyloučení, město podepisuje takzvané memorandum o spolupráci. To strvzuje závazky obou stran pro nadcházející tříleté období. Během této doby by mělo dojít ke zpracování a schválení strategického plánu sociálního začleňování.

„Město Vsetín má díky zapojení se do Koordinovaného přístupu možnost získat prostředky na uskutečnění projektů na podporu sociálního začleňování. Naše vzájemná spolupráce se tak zaměří především na desegregaci a posílení sociální soudržnosti,“ říká vedoucí oddělení lokálních koncepcí a sociálního začleňování Radka Soukupová, která na jednání zastoupila ředitele Agentury Jiránka, a dodává, že na základě předchozích jednání i závazků města uvedených v přihlášce je zřejmé, že hlavním společným úkolem bude bude zpracování městské koncepce sociálního bydlení. Prointegrační zaměření vedle Agentury budou posuzovat i jednotlivé řídící orgány, které přidělují evropské dotace na jednotlivé projektové záměry.

Aby bylo nastavení nových prointegračních opatření co nejpřínosnější, provádí Agentura na začátku spolupráce s novou lokalitou terénní výzkum. Ten pomáhá se zmapováním klíčových oblastí, na které by měly směřovat aktivity města a jeho parterů při řešení sociálního vyloučení. „Jako velmi důležitá oblast se nám čím dál častěji ukazuje i samotná komunikace sociálního začleňování. Na příkladech dobré i špatné praxe obcím a městům ukazujeme, do jaké míry může rozlišná mediální prezentace tématu sociálního vyloučení ovlivnit jeho řešení,“ doplňuje vedoucí regionálního centra Východ, Martin Navrátil, který se zítřejšího plánovaného jednání též zúčastnil.

V současné době působí Agentura ve 41 lokalitách. Celkem se jedná o více jak sto měst, obcí a městských obvodů. Agentura vyhlašuje spolupráci v takzvaných vlnách. Vyhlášení již šesté vlny proběhne v průběhu léta letošního roku. Agentura nově plánuje vyhlásit výzvu  kontinuální, tedy časově neomezenou. Výzva skončí, jakmile se zapojí celkem požadovaných 70 lokalit.  

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…