Zástupci české justice za sebou mají odborné jednání s Ústavním soudem Srbska

04.05.2016 10:49

Ve dnech 26. – 28. dubna 2016 proběhla bilaterální pracovní návštěva delegace Ústavního soudu Srbské republiky, vedené jeho předsedkyní Vesnou Ilič Prelič. Spolupráce se srbskými kolegy má dlouhou tradici a předmětem jednání v Brně se tak stala otázka postavení a role ústavních soudů v systému evropského práva.

Zástupci české justice za sebou mají odborné jednání s Ústavním soudem Srbska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Byli to především soudci českého Ústavního soudu, kteří se s hosty podělili o zkušenosti získané při rozhodovací činnosti ve věcech s evropským přesahem. Ačkoliv Srbsko zatím není členem Evropské unie, nachází se ve fázi sbližování svého právního řádu s právem evropským, což vystavuje tamní ústavní soudnictví řadě nových otázek. České zkušenosti by proto mohly být pro srbskou delegaci cenné. Na druhou stranu se soudci Ústavního soudu České republiky seznámili s procesními postupy, které využívá jeho srbský protějšek při zvládání náporu více než 11.000 věcí ročně.

Srbský ústavní soud vznikl již v roce 1963 v rámci tehdejší Jugoslávské socialistické republiky a byl vůbec prvním ústavním soudem tzv. Východního bloku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…

reklama