Zástupci ministra Dienstbiera se zúčastní summitu OGP

27.10.2015 14:10

Celosvětový summit mezinárodní iniciativy Open Government Partnership (OGP) se uskuteční v Mexico City ve dnech 27. 10. – 29. 10. 2015. Za Českou republiku se ho účastní Jan Kněžínek, náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a František Kučera z Oddělení boje s korupcí Úřadu vlády.

Zástupci ministra Dienstbiera se zúčastní summitu OGP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Na summitu OGP (Partnerství pro otevřené vládnutí) se letos očekává až 1500 účastníků, kteří v průběhu workshopů, panelových diskusí a kulatých stolů budou hovořit o tom, jak lze prostřednictvím otevřenosti zlepšovat veřejnou službu, posilovat ekonomický rozvoj, snižovat chudobu a přimět vlády, aby byly odpovědné svým voličům. Zvláštní pozornost se zaměří na úlohu otevřeného vládnutí při realizaci cílů formulovaných Organizací spojených národů v oblasti udržitelného rozvoje.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier jako gestor agendy, která souvisí s působením České republiky v OGP, obdržel oficiální pozvání k účasti na summitu ze strany předsednictva OGP a kanceláře prezidenta Spojených států mexických, jako hlavy hostitelského státu. Ministr Dienstbier pozvání přijal, nicméně z důvodu souběžné zahraniční pracovní cesty určil jako svého zástupce JUDr. Jana Knežínka, Ph.D., náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády Úřadu vlády České republiky. Dalším zástupce z gesce ministra Dienstbiera je Ing. František Kučera z Oddělení boje s korupcí Úřadu vlády České republiky, které je koordinátorem naplňování závazků vůči OGP jako národní kontaktní osoba pro OGP.

Open Government Partnership (Partnerství pro otevřené vládnutí) je dobrovolnou iniciativou administrativy USA sloužící k podpoře otevřenosti, transparentnosti, boji proti korupci a zvýšení občanské angažovanosti. Vznikla v roce 2011. V současné době má tato iniciativa 66 členů. Česká republika se k osmi zakládajícím státům Norsku, Brazílii, Mexiku, Indonésii, Filipínám, Jihoafrické republice, Velké Británii a USA připojila usnesením vlády ze dne 14. září 2011 č. 691 se záměrem transformovat státní instituce na více otevřené, efektivní a odpovědné s cílem transformovat státní instituce na více otevřené, efektivní a odpovědné.

Cílem, který si Česká republika klade, je výrazné zvýšení transparentnosti procesů ve veřejné správě a také zjednodušení přístupu k informacím a datům, jimiž veřejná správa disponuje. Vláda České republiky dne 12. října 2015, schválila průběžnou sebehodnotící zprávu svého již druhého akčního plánu pro OGP na léta 2014-2016.

Globální summit OGP se koná každé dva roky za účasti představitelů vlád členských zemí, akademiků a zástupců občanské společnosti.

Více informací o summitu na:  www.ogpsummit.org.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…