Zástupci profesních komor jednali na Úřadu vlády o vinklaření

25.03.2017 19:42

V budově Úřadu vlády ČR se konalo setkání zástupců profesních komor s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, ministrem Janem Chvojkou a dalšími členy vlády. Jednání bylo věnováno problematice neoprávněného výkonu činnosti, tzv. vinklaření.

Zástupci profesních komor jednali na Úřadu vlády o vinklaření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Vedle premiéra Bohuslava Sobotky se setkání zúčastnil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka, pro něhož to bylo první setkání s profesními komorami ve funkci předsedy Legislativní rady vlády. 

Jako host byl přítomen ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a zástupci dalších ministerstev.
Ministr Chvojka na setkání s představiteli profesních komor k vinklaření

„Nárůst vinklaření v poslední době ukazuje, že musíme rozhodně zpřísnit ochranu spotřebitele, neboť v konečném důsledku to poškozuje právě ty, kterým jsou neodborné rady pod rouškou profesionality a odbornosti podávány,“ řekl k tomu ministr Jan Chvojka.

Vinklaření postihuje stále více oborů. Netýká se jen advokátů, exekutorů, finančních poradců či lékařů, ale zasahuje například i do praxe veterinářů, stomatologů, notářů, architektů či stavebních inženýrů.

Předseda vlády i ministr uvítal pozměňovací návrh k zákonu o advokacii a notářskému a exekutorskému řádu, který by měl výrazně přispět ke změně regulace v postihování neoprávněného výkonu činnosti coby správního deliktu. Pokud se tato nová úprava osvědčí, měla by být aplikována i na další profese. Na zhodnocení účinnosti novely zákona advokacii by měly spolupracovat komory s dotčenými resorty. Dle slov ministra Chvojky by však již nyní měla být zahájena separátní jednání komor se zdravotnickým respektive veterinárním přesahem (tj. lékařské, lékárnické, stomatologické a veterinární) s gesčně příslušnými resorty (zdravotnictví a zemědělství). Připravovaná novela totiž explicitně neřeší problém vinkaření, se kterým se v rámci své působnosti setkávají. Téma neoprávněného výkonu rezonuje napříč všemi profesními komorami a pouze v těsné spolupráci s příslušnými resorty jej lze řešit tak, aby se beztrestné působení tzv. vinklářů v praxi minimalizovalo.

„To, že odborné činnosti mohou výt vykonávány neodbornými osobami, vnímám jako problém. Jsem rád, že jsme se dnes na setkání s profesními komorami snažili nalézt společnou řeč a věnovali hodně tomu, jaké aktivity může stát, za podpory profesních komor, navrhnout a jak ještě více zefektivnit komunikaci mezi státem a profesními komorami,“ dodal Jan Chvojka.

Česká advokátní komora (ČAK) podle slov svého místopředsedy Roberta Němce vítá  pozornost, která je této problematice věnována ze strany vlády i ústavněprávního výboru PS PČR, neboť se jedná o závažný problém, v jehož důsledku může dojít k poškození práv spotřebitele. „Věříme, že nová právní úprava, která se právě projednává v parlamentu, přinese efektivní nástroj v boji proti vinklaření,“uvedl po dnešním jednání  Němec.

Z dvanácti profesních komor zřízených zákonem byli k jednacímu stolu přizváni zástupci komor, které se s tzv. vinklařením potýkají nejvíce - Česká advokátní komora, Česká lékařská komora, Česká lékárnická komora, Česká stomatologická komora, Exekutorská komora ČR, Komora daňových poradců ČR a Komora veterinárních lékařů ČR.  Je však třeba zdůraznit, že problém se ve větší či menší míře týká všech profesních komor zřízených zákonem. Okruh účastníků jednání v neposlední řadě zahrnuje zástupce resortů, kterých se problematika tematicky rovněž dotýká - Ministerstvo financí, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo zemědělství.
Zástupci profesních komor jednali na Úřadu vlády o vinklaření

Úzce zaměřené jednání v menším formátu navazuje na pravidelná setkání zástupců profesních komor s předsedou vlády a ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, které se konají od roku 2015.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…