Zdechovský (KDU-ČSL): Kdo nechce žít na Ukrajině, ať odejde

24.04.2014 10:00

Při sledování nynějších událostí na Ukrajině asi nejsem sám, komu se vybavuje analogie s Československem do roku 1945. Také Ukrajina „zdědila“ vlivem složitých historických okolností menšinu neloajální vůči vlastnímu státu.

Zdechovský (KDU-ČSL): Kdo nechce žít na Ukrajině, ať odejde
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Na rozdíl od většiny ostatních postsovětských zemí (snad s výjimkou Moldavska a Gruzie) už má Ukrajina čerstvou zkušenost se ztrátou části vlastního území, a to díky ochotné asistenci iredentistické ruské menšiny. S neustálým odvoláváním na údajné utlačování vlastních lidí ze strany údajných „ukrajinských fašistů“ a za vydatné pomoci prokremelské propagandy doma i v zahraničí zabralo Rusko Krym.

Stane se východ Ukrajiny se silnou ruskou menšinou dalším na ráně? 

Nevíme, ale Rusko dělá zjevně vše proto, aby tomu tak bylo. I zde se Kreml snaží vyvolat nestabilitu opět s poukazem na pošlapávání práv místní ruské minority a místní Rusové slouží Putinovi jako nástroj k prosazování vlastních mocenských zájmů. Podobné to bylo i v případě Hitlera a sudetských Němců.

Práva menšin jsou nedílnou součástí každého demokratického státu, ale pokud se příslušník dané menšiny staví nepřátelsky vůči zemi, která je jeho domovem, ať se odstěhuje jinam. Úplně bych chápal, pokud by v tomto případě neloajalita k vlastní zemi a spolupráce s nepřítelem byla důvodem pro zbavení občanství. Nikdo dotyčné Rusy nenutí být v zemi, v níž nechtějí žít, nebo snad ano? Navíc jsem před vypuknutím ukrajinské krize neslyšel o tom, že by byli Rusové na ukrajinském území utiskováni.

Pokud Putin tolik hořekuje nad tím, jak se po rozpadu Sovětského svazu, který byl dle jeho slov „geopolitickou katastrofou,“ octly miliony Rusů za hranicemi Ruska, nikdo nebrání dotyčným obyvatelům odstěhovat se zpět „domů do Říše,“ jak už zmínění říkávali sudetští Němci.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…