Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR: Síla slunce může i zabíjet, nepodceňujme ji

13.07.2017 20:16

Léto a nejradostnější měsíce roku jsou konečně tady! Těšíme se na opalování, koupání, plavání, na kolo, na brusle… Celé léto prostě hodláme strávit venku na vzduchu a na slunci. Vstřebáváme vitamín D, těšíme se, až naše opálené tělo bude vypadat zdravěji, štíhleji, prostě fit.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR: Síla slunce může i zabíjet, nepodceňujme ji
Foto: canon.cz
Popisek: Západ slunce, ilustrační foto.

Žhavé sluneční paprsky jsou blahodárné, ovšem na druhé straně jejich přemíra může až zabíjet. Časté, dlouhé, opakované opalování a především spálení pokožky je totiž jedním z hlavních rizik vzniku zhoubného národu kůže – melanomu. Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů dokonce 7,6krát. Velmi rizikové je opalování v dětském věku.

Čtyři sta nemocných a léčba za 60 milionů

Například největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) eviduje ročně na čtyři stovky klientů, kteří se léčí s melanomem. A léčba to není levná, jen v roce 2016 za ní pojišťovna vydala 62 milionů korun. Průměrné roční náklady na léčbu jednoho pacienta se loni pohybovaly na úrovni 140 700 Kč.

Ačkoliv jde o onemocnění, které je při brzkém odhalení téměř stoprocentně léčitelné, pořád na něj v ČR umírá ročně více než 300 lidí. A lékaři to komentují slovy: „zbytečná úmrtí“.

Dvě obranné cesty

Existují dvě obranné cesty: první – účinně se bránit nadměrnému slunečnímu záření. Druhá: nezanedbávat prevenci – navštívit dermatologa jedenkrát ročně nebo kdykoliv, kdy si na kůži najdu nový, podezřelý pigmentový útvar.

ZP MV ČR přispívá svým klientům z fondu prevence na preventivní vyšetření kůže částkou 500 Kč. „Jsme rádi, že počet těchto vyšetření se rok od roku zvyšuje, protože právě díky tomuto vyšetření se dá zhoubný melanom podchytit v časném stádiu,“ říká tisková mluvčí pojišťovny Hana Kadečková. Podle ní požádalo loni o příspěvek více než 900 klientů ZP MV ČR, tedy téměř o 250 více než v roce 2015. ZP MV ČR tak klientům na prevenci melanomu za poslední dva roky přispěla více než 800 000 Kč.

Zásady zdravého opalování:

  • Mažte se opalovacími přípravky s vysokým ochranným faktorem alespoň 30+.
  • Namažte se 20 až 30 minut před sluněním a pak opakujte přibližně po dvou hodinách nebo poté, co vylezete z vody.
  • Mažte se vždy, když se chystáte ven na slunce – tedy i jen na nákupy či běžné pochůzky po městě.
  • Nezapomínejte se namazat před jízdou na kole, bruslením, během či jakýmkoliv sportem, provozovaným venku na slunci (mažte se opakovaně). Jednou denně to nestačí!
  • Opalovací krémy nakupujte pouze na aktuální sezónu. Prošlé vyhoďte, ztrácejí na účinnosti.
  • Používejte pokrývku hlavy a sluneční brýle s UV filtrem.
  • Nezapomínejte si namazat i zátylek, uši, nos, nárty…
  • Po návratu ze slunce použijte přípravky s obsahem panthenolu a vitamínu E, které přinášejí úlevu a pomáhají při regeneraci pokožky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…