Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje rozšiřuje počet odběrných míst na Covid-19

30.03.2020 20:29

Od úterý, 31. 3. 2020 budou v krajských nemocnicích Královéhradeckého kraje fungovat tři odběrná místa vzorků vyšetřovaných na Covid-19.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje rozšiřuje počet odběrných míst na Covid-19
Foto: ZHKHK
Popisek: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje - logo

Stávající testovací místo v trutnovské nemocnici doplní obdobné stany v areálu Oblastní nemocnice Náchod a v Nemocnici Rychnov. Všechny tři místa budou fungovat ve všedních dnech od 8 do 12 hodin v režimu drive-in pro pacienty s doporučením od lékaře. 

Testování je v současné době určeno pouze pro pacienty, které k vyšetření odeslal indikující lékař či Krajská hygienická stanice.  Žádáme pacienty, aby do stanů přijížděli s potřebným doporučením vlastním vozem, kde budou zdravotníci přes okénko vozu odebírat stěry ze sliznic. Pacienti, kteří nemohou využít vlastní vozidlo, mohou stále využít možnost domácího odběru. 

"Stále platí, že klíčem k posunu v souboji s epidemií Covid-19 je podrobit čím dál tím větší procento našich občanů testování. Proto po realizaci odběrného místa v Trutnově jsme rozhodli i o přípravě odběrových míst v dalších našich nemocnicích v kraji. Vyšetření typu drive-in umožňuje odebrání patřičného vzorku s minimálním kontaktem s našimi zdravotníky, bez výstupu z automobilu. Brzdou, kterou se snažíme intenzívně překonávat, je omezené množství zdravotnického materiálu nutného pro tuto formu odběru vzorků." Řekl k rozšíření počtu odběrných míst náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Ing Aleš Cabicar, kterého doplnila předsedkyně představenstva Zdravotnického holdingu KHK, Ing. Ivana Urešová: 

“Doba není pro nás pro všechny jednoduchá, pro zdravotníky v terénu je však extrémně náročná. Za zdravotnický holding se jim všem snažíme co nejvíce pomáhat, v této pomoci nás však všechny limituje nejen omezený počet ochranných pomůcek, ale také i odběrových médií a testovacích sad, které pro rozšíření počtu odběrových míst nutně potřebujeme.” 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …