Ze 105 nominovaných olympioniků do Ria je 43 sportovců z Dukly

29.07.2016 12:28

Letní olympijské hry 2016 v Rio de Janeiro začínají slavnostním zahájením v pátek 5. srpna a skončí o dva týdny později v neděli 21. srpna. Česká výprava bude mít nejméně 105 sportovců, z toho je 43 armádních, kteří se připravují v Armádním sportovním centru Dukla.

Ze 105 nominovaných olympioniků do Ria je 43 sportovců z Dukly
Foto: olympic.cz
Popisek: LOH Rio de Janeiro - logo

V Riu se bude ve 306 soutěžích bojovat o 2488 medailí, které byly vyrobeny s důrazem na přírodu: při získávání zlata se nepoužívala rtuť, stříbrné a bronzové medaile jsou až z třiceti procent vyrobeny z recyklovaných materiálů a k vytvoření zelených stužek posloužily plastové lahve.

Celkem 32 sportovišť je rozloženo do čtyř oblastí. Barra je centrem s Olympijskou vesnicí a Olympijským parkem, kde proběhne například plavání, halové sporty či dráhová cyklistika. V komplexu Deodoro je kanál pro vodní slalom, závodiště pro horská kola nebo pro moderní pětiboj. Na stadionu Maracaná se budou konat slavnostní ceremoniály, na Olympijském stadionu v téže části města zase atletické soutěže. V oblasti Copacabana bude plážový volejbal, veslování a rychlostní kanoistika.

Po 112 letech se do programu her vrátil golf, který se hrál v Paříži 1900 a St. Louis 1904. Z ASC Dukla se probojovala i nejlepší česká golfistka Klára Spilková. Ragby patřilo na hry v letech 1900–1924, v Riu má debut sedmičkové ragby, tedy rychlejší a kratší verze.

Celkem bude soutěžit téměř 11 tisíc sportovců z 206 států.

Úspěšnost dukláků na podílu zisku medailí české reprezentace je více než 60%

Armádní sportovci Dukly patří k nejlepším reprezentantům a z olympijských her pravidelně vozí medaile.

Na OH v Londýně 2012 startovalo 133 českých sportovců z toho 45 sportovců z Dukly, výprava ČR získala 10 medailí (4x zlato - 3x stříbro - 3x bronz) z toho sportovci Dukly 5 medailí (3x zlato Špotáková, Svoboda, Kulhavý- 1x stříbro Synek- 1x bronz K4 Havel, Trefil, Dostál, Štěrba).

V Pekingu 2008 závodilo 136 reprezentantů a celkem přivezli 6 medailí (3 zlaté a 3 stříbrné), mezi nimi bylo 38 sportovců z Dukly a ti získali 4 medaile – zlaté oštěpařka Špotáková a střelec Kostelecký, stříbrné skifař Synek a deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem.

Ve výpravě Dukly do Ria je 11 držitelů olympijských medailí

Letos Český olympijský výbor schválil 105 olympioniků 12. července na Pražském hradě. V nominaci 43 armádních sportovců do Ria je deset držitelů olympijských medailí z Londýna a jeden z Pekingu. Získat další olympijskou medaili jedou: dvojnásobná olympijská vítězka oštěpařka Barbora Špotáková, dvojnásobný stříbrný skifař Ondřej Synek, zlatý pětibojař David Svoboda, zlatý biker Jaroslav Kulhavý, bronzová posádka čtyřkajaku Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba. Ve střelbě trap se představí olympijský vítěz z Pekingu David Kostelecký. K nim se přidaly medailistky z Londýna stříbrná v deblu tenistka Andrea Hlaváčková a bronzová překážkářka Zuzana Hejnová (obě vstoupily do Dukly v roce 2013).

Nominace armádní reprezentace do Ria:

Atleti z Dukly Praha (13) Pavel Maslák (400 m), Jakub Holuša (1500 m), Zuzana Hejnová (obě 400 m př.), Jaroslav Bába (výška), Jan Kudlička, Michal Balner (tyč), Tomáš Staněk (koule), Barbora Špotáková, Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý, Petr Frydrych (oštěp), Kateřina Šafránková, Lukáš Melich (kladivo)
Cyklisté dráhaři z Dukly Brno (2)

Pavel Kelemen, Adam Ptáčník (sprint, keirin),

Cyklisté bikeři z Dukly Praha (4) Ondřej Cink, Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl, Kateřina Nash
Golfistka z Dukly Praha (1)

Klára Spilková

Kanoisté z Dukly Praha (7)

Josef Dostál (K1 a K4 1000 m), Martin Fuksa (C1 200 a 1000 m), Daniel Havel, Jan Štěrba, Lukáš Trefil (všichni K4 1000 m), Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba C2 1000 m)
Vodní slalomáři z Dukly Brandýs nad Labem (2) Jonáš Kašpar, Marek Šindler (C2)

Moderní pětibojaři z Dukly Praha (3)

David Svoboda, Jan Kuf, Barbora Kodedová
Sportovní střelci z Dukly Hradec Králové (2) David Kostelecký (trap), Libuše Jahodová (skeet)
Sportovní střelkyně Dukly Plzeň (1) Nikola Mazurová (sportovní malorážka 3x20)
Tenistka z Dukly Praha (1) Andrea Hlaváčková (dvouhra)

Veslaři z Dukly Praha (7)

Ondřej Synek (skif), Lukáš Helešic, Jakub Podrazil (dvojka bez kormidelníka), Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Ondřej Vetešník, Miroslav Vraštil (čtyřka bez kormidelníka lehké váhy)

Na Hry jsou nominováni i 4 náhradníci z Dukly

Tři jedoucí do Ria jsou veslař Michael Humpolec, pětibojař Ondřej Polívka, kanoista Jakub Špicar a oštěpař Jaroslav Jílek to bude jistit z domova.
Doprovod armádní reprezentace z ASC Dukla tvoří 20 osobních trenérů, 2 mechanici, 3 fyzioterapeuti, 4 maséři, člen expertního týmu, MOV akreditovaná novinářka, lékař a fyzioterapeut z Ústřední vojenské nemocnice Praha.

Prvních 14 olympioniků z Dukly odlétá do Ria ráno 29. 7. z Ruzyně, další dvě větší skupiny 4. a 13. srpna z vojenského letiště Kbely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…