Zelená škola láká na unikátní výukový program, do projektu se již zapojilo přes 280 škol

19.08.2013 9:00

Projet Zelená škola zaměřený na recyklaci elektroodpadu láká školy na unikátní výukový program. Pro školy by mohla být nabídka takového programu zajímavá už s ohledem na blížící se začátek školního roku. Výukový program seznamuje žáky interaktivní a zábavnou formou s životním cyklem elektrospotřebičů a upozorňuje na význam jejich recyklace. Zakončen bývá velkou sběrovou akcí vysloužilých elektrozařízení a baterií. Počet základních a středních škol zapojených do projektu přibývá, v současnosti jich je už přes 280.

Zelená škola láká na unikátní výukový program, do projektu se již zapojilo přes 280 škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

Speciální výukový program byl v rámci projektu Zelená škola představen na počátku dubna letošního roku. Kvalitně a přehledně zpracované výukové materiály se dětem snaží přiblížit význam recyklace na příkladu pro ně nejbližšího elektrospotřebiče – mobilního telefonu. Žáci se mohou dozvědět, jak těžba surovin užívaných při výrobě mobilních telefonů ohrožuje život afrických zvířat nebo jaké dopady na životní prostředí může mít vyhození starého mobilního telefonu do běžného komunálního odpadu. Kromě zajímavých informací o širších souvislostech životního cyklu mobilního telefonu mají žáci v rámci programu možnost si starý mobilní telefon rozebrat a prozkoumat, z čeho se skládá.

„Žáci i učitelé se díky programu seznámí s novými, často překvapivými informacemi o ochraně životního prostředí. Všechny informace jsou přitom podávány v širších souvislostech a nutí žáky o problematice přemýšlet,“ uvedl Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která projekt Zelená škola realizuje. „Cílem celého programu je především zvyšovat ekologické cítění dětí a motivovat je k třídění odpadu a aktivní ochraně přírody,“ doplnil Kubernát.

Program zahrnuje celkem 11 aktivit, které lze rozdělit ideálně do 7 až 8 výukových hodin. Každá škola si však samozřejmě může plán výuky přizpůsobit vlastním individuálním potřebám. Vyvrcholením celého programu je velká sběrová akce, která se nejčastěji pořádá u příležitosti Dne Země, 22. dubna. V rámci sběrové akce mohou žáci donést ze svých domovů staré vysloužilé elektrospotřebiče a baterie, které budou následně předány k recyklaci. Odevzdávat drobný elektroodpad pak mohou děti také v průběhu celého školního roku.

„Ve všech školách zapojených do projektu Zelená škola jsou celoročně umístěny sběrné boxy na drobné elektro a baterie. Jejich pravidelný svoz a následné předání k ekologickému zpracování zajištujeme v rámci projektu zdarma,“ sdělil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém. „Zapojeným školám rovněž zdarma poskytneme informační letáky a plakát k označení sběrného místa. Při styku s veřejností pak mohou využívat naše logo Zelená škola,“ dodal Kubernát.

O výukovém programu v rámci projektu Zelená škola

  • vzdělávací program zaměřený na téma recyklace
  • cílem programu je vzdělat žáky a poskytnout pedagogům ucelené informace k tématu elektroodpadu a zároveň předat k ekologické likvidaci elektroodpad ze škol a rodin žáků
  • projekt zahrnuje 8 vzdělávacích aktivit a je zakončen sběrnou akcí s reflexí celého programu
  • jednotlivé aktivity mají časovou náročnost cca 20 minut, lze je realizovat samostatně nebo sloučit tak, aby dohromady tvořily 1 výukovou hodinu
  • pro učitele jsou připraveny přehledně zpracované výukové podklady a nové zajímavé informace z oboru
  • žáci se v rámci programu učí o životním cyklu mobilu, seznamují se souvislostmi, které jsou spojeny s jeho výrobou a dopravou ke spotřebiteli, a prozkoumávají, z čeho se mobil skládá
  • závěrečná sběrová akce je obvykle naplánována na Den Země, 22. dubna
  • k programu jsou připraveny omalovánky a pexeso s tématikou recyklace vyřazených elektrozařízení a baterií

O projektu Zelená škola

Projekt je zaměřen na sběr baterií a drobného elektroodpadu ve školách. Jeho cílem je vzdělávat žáky a poskytovat pedagogům ucelené informace o problematice třídění odpadu. Škola, která se do projektu zapojí, má svoz a ekologické zpracování veškerého elektroodpadu zcela zdarma. Zároveň získá možnost využívat při styku s veřejností logo Zelené školy, informační letáky i plakát k označení sběrného místa. V současnosti je do projektu zapojeno více než 280 škol z celé České republiky. O zapojení do projektu Zelená škola je možné zažádat přes registrační formulář na webových stránkách.

Iniciátorem projektu je společnost REMA Systém, a.s., která se zabývá ochranou životního prostředí prostřednictvím efektivní recyklace odpadů i elektronických zařízení. Zajišťuje organizaci sběru, třídění i nakládání a recyklaci v celé České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…