Zelené autobusy začínají opět jezdit po Šumavě

27.06.2014 18:28

V sobotu 28. června vyjedou první „Zelené autobusy“ na šumavské silnice. V provozu bude šest autobusových linek, které budou pěší turisty a cyklisty dopravovat po velké části Šumavy.

Zelené autobusy začínají opět jezdit po Šumavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Pravidelní návštěvníci si už letní sezónu na Šumavě bez Zelených autobusů ani nedokáží představit. Není divu, vždyť projekt už funguje 19 let, a například loni využilo služeb Zelených autobusů na 100 tisíc lidí, podobně jako v roce 2012. Každý rok se proto snaží Správa NP a CHKO Šumava službu něčím obohatit. Například letos se po dvouleté přestávce vrací zpět jednodenní jízdenky NP-Ticket. Cestujícím usnadňují odbavování a přinášejí slevu na jízdném až 20 %. Jízdenky budou k dostání v autobusech a dalších označených místech.

„Samozřejmě je možné platit na vybraných linkách i pomocí čipové karty, která slouží jako elektronická peněženka. Vydává jí dopravce, kterým jsou ČSAD autobusy Plzeň a.s. Čipové karty si mohou zájemci koupit u řidičů v autobuse,“ doplňuje Josef Jiřička, manažer projektu Správy NP a CHKO Šumava.

Stejně, jako v předchozích letech, navazují Zelené autobusy na německý systém Igel-busse. Mezi linkou Horská Kvilda – Kvilda - Bučina a linkou Finsterau-Bus je možné 6 krát denně pohodlně přestupovat a cestovat dál za poznáváním obou národních parků.  Linka Finsterau-Bus Spigelau – Nationalpark - Buchwald, Grenze v Bavorsku jezdí denně od 15. května do 31. října až ke státní hranici.
Přestupování v Bučině je usnadněno díky zřízení zastávky Bučina, státní hranice, vzdálené od hranice pouhých 5 minut chůze.
V Železné Rudě plní funkci přeshraničního propojení bavorská lesní železnice Waldbahn. Její vlaky jezdí do hraničního nádraží v Bayerisch Eisenstein. Několik spojů je prodlouženo až do stanice Špičák na české straně.

„Kompletní jízdní řád všech linek a další potřebné informace, naleznou lidé buď na našich internetových stránkách www.npsumava.cz nebo na letácích, které jsou zdarma k dostání na informačních střediscích Národního parku Šumava a dalších obvyklých místech,“ říká Jan Dvořák mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

„Informační letáky i NP-Tickety jsou opatřeny QR kódem, pomocí něhož si lidé mohou on-line stáhnout do tzv. chytrého telefonu nebo tabletu všechny informace o Zelených autobusech, Iglebussech i cyklobusech Cyklotrans, včetně jízdních řádů i ceníků jízdného,“ doplňuje Josef Jiřička.

Zelené autobusy jezdí na linkách:  
Kvilda – Špičák,
Horská Kvilda - Kvilda - Kvilda, Bučina
Nová Pec, žel. st. - Nová Pec, Jelení Vrchy
Sušice - Kvilda
Sušice - Hartmanice – Prášily - Železná Ruda  
Kvilda - Kaplice pod Boubínem

Novinkou je zlepšené spojení ze Sušice přes Hartmanice a Prášily do Železné Rudy a na lince Sušice - Kvilda prodloužení některých spojů ze Srní až do Modravy. Na lince Špičák - Kvilda, a v omezené míře i Nová Pec - Jelení Vrchy, je možná spolupřeprava jízdních kol na přívěsech za autobusy. Kola se přepravují i na regionální lince Sušice - Kvilda.  

Projekt Zelené autobusy spolufinancují šumavské obce a města Mikroregionu Šumava západ a Mikroregionu  Horní Vltava – Boubínsko, Plzeňský a Jihočeský kraj a Správa NP a CHKO Šumava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…