Země V4 přijaly společné prohlášení k tématům Evropské rady, jednání se zúčastnil i britský premiér Cameron

17.12.2015 18:00

Visegrádská skupina přijala před začátkem Evropské rady společné prohlášení k tématům, o kterých budou dnes a zítra v Bruselu jednat s dalšími lídry EU. Společný postoj zastávají země V4 v otázkách migrace, boje proti terorismu, energetické unie a reformní agendě Velké Británie.

Země V4 přijaly společné prohlášení k tématům Evropské rady, jednání se zúčastnil i britský premiér Cameron
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Ve společné deklaraci zdůrazňuje Visegrádská skupina potřebu důsledné ochrany vnější hranice a plné zprovoznění všech plánovaných hotspotů tak, aby EU měla plně pod kontrolou, kdo do jejích zemí přichází. Státy V4 dále vyzvaly všechny evropské partnery k podpoře a zachování Schengenu jako jednoho ze základních stavebních kamenů evropské integrace. Zároveň potvrdily, že jsou připraveny i nadále pokračovat ve spolupráci se státy na západobalkánské trase a dalšími třetími zeměmi.

V posílení boje proti terorismu je Visegrádská skupina připravena zlepšit výměnu údajů a zpravodajských informací a vyjadřuje silnou podporu rychlému přijetí a provedení směrnice o jmenné evidenci cestujících.

Ve společném prohlášení vítají země regionu V4 diskusi evropských lídrů o projektu energetické unie, který pro ně představuje klíčovou prioritu. Státy regionu podporují dokončení vnitřního energetického trhu Evropské unie a vybudování silné energetické infrastruktury jako prostředku posilujícího energetickou bezpečnost.  V tomto ohledu vyzývá Visegrádská skupina Evropskou komisi, aby zajistila plnou shodu jakékoliv nové infrastruktury na území Evropské unie se stávající legislativou EU.

Závěru tradiční koordinace V4 se zúčastnil britský premiér David Cameron, který premiérům představil britské návrhy reformy EU. Visegrádská skupina je připravena podpořit ty návrhy Velké Británie, které se zaměřují na posílení konkurenceschopnosti a silnější roli vnitrostátních parlamentů. Volný pohyb však země Visegrádu považují za jednu ze základních hodnot Evropské unie a v tomto ohledu nepodpoří žádná řešení, která by byla diskriminační nebo omezovala tuto svobodu.

SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ PŘEDSEDŮ VLÁD ZEMÍ VISEGRÁDSKÉ SKUPINY

My, předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny, kteří se scházíme v Bruselu dne 17. prosince 2015 na okraj zasedání Evropské rady, přijímáme tímto následující společné prohlášení:

Země Visegrádské skupiny vítají, že se prosincové zasedání Evropské rady soustřeďuje na aktuální klíčové výzvy. Pro další kroky Evropské unie je zapotřebí politické vedení, a to především v otázkách migrace, boje proti terorismu, reformní agendy Spojeného království a energetické unie.

Migrace nadále zůstává v centru pozornosti. Země Visegrádské skupiny vítají, že se závěry Evropské rady soustřeďují na to, jak řešit hlavní příčiny aktuálního migračního tlaku, se zvláštním důrazem na účinnou ochranu vnějších hranic. Pro zlepšení, podporu a zachování Schengenu jako jednoho ze základních stavebních kamenů projektu evropské integrace je zapotřebí společná odhodlaná a jednotná akce. Vyzýváme všechny skutečné přátele Schengenu, aby se připojili k tomuto úsilí s cílem vést přesvědčivou diskuzi o klíčových návrzích, které v tomto ohledu předložila Evropská komise.

Primárním cílem Evropské unie a členských států je obnovení úplné kontroly na vnějších hranicích a zajištění systematických a koordinovaných bezpečnostních kontrol s využitím všech relevantních databází, které by měly zahrnovat i osoby s právem na volný pohyb. S tím jde ruku v ruce i snaha vytvořit z tzv. hotspotů funkční systém. To se bohužel doposud v některých oblastech nedělo. Země Visegrádské skupiny proto podporují významný impuls, který v tomto ohledu poskytují závěry Evropské rady. Připojujeme se k těm, kteří očekávají, že budou neprodleně zřízeny a plně zprovozněny všechny plánované hotspoty v členských státech v přední linii. Jen tak lze zajistit náležitou registraci a odebrání otisků prstů všech přicházejících migrantů. Má-li být tento systém z hlediska reakce na aktuální výzvu funkční, musejí hotspoty disponovat i detenční kapacitou. V tomto ohledu znovu opakujeme, že jakýchkoli další opatření mohou být diskutována až poté, co Evropská unie obnoví kontrolu nad vnější hranicí, zastaví příliv nelegálních migrantů a důkladně vyhodnotí doposud přijatá opatření.

Země Visegrádské skupiny již vynaložily značné úsilí, aby přispěly k účinné ochraně vnějších hranic. Jsou připraveny potvrdit svůj příspěvek a nadále pokračovat ve spolupráci se zeměmi na západobalkánské trase a dalšími relevantními třetími zeměmi.

Země Visegrádské skupiny podporují všechna opatření týkající se boje proti terorismu, která jsou navržena v závěrech prosincového zasedání Evropské rady. Jsme připraveni zlepšit výměnu údajů a

zpravodajských informací a vyjadřujeme silnou podporu rychlému přijetí a provedení směrnice o jmenné evidenci cestujících. Pokroku je třeba i u opatření zaměřených na boj proti financování terorismu a organizovanému zločinu. Souhlasíme s tím, že Evropská unie potřebuje transparentní rámec kontroly střelných zbraní, a očekáváme, že příslušné návrhy Evropské komise budou důkladně projednány na expertní úrovni.

Země Visegrádské skupiny vítají skutečnost, že na prosincovém zasedání Evropské rady proběhne i diskuze o reformní agendě Spojeného království. Věříme, že na této debatě můžeme stavět a do února 2016 dosáhnout komplexní dohody. Můžeme podpořit ty prvky reformních návrhů Spojeného království, které mají potenciál Evropskou unii modernizovat, zejména co se týče posílení konkurenceschopnosti a silnější role vnitrostátních parlamentů. Avšak vzhledem k tomu, že země Visegrádské skupiny považují volný pohyb za jednu ze základních hodnot Evropské unie, návrhy v této oblasti pro nás zůstávají nejcitlivější otázkou. V tomto ohledu nepodpoříme žádná řešení, která by byla diskriminační nebo omezovala volný pohyb.

Realizace projektu energetické unie představuje pro země Visegrádské skupiny klíčovou prioritu. Současná geopolitická situace ukazuje, že energetická bezpečnost a témata s ní související získávají v rámci agendy Evropské unie na významu. Vítáme proto, že závěry Evropské rady vytvářejí předpoklady pro úplnou a pečlivou realizaci projektu energetické unie, zejména s ohledem na první zprávu o stavu energetické unie, kterou nedávno předložila Evropská komise. Země Visegrádské skupiny zdůrazňují, že vytvoření energetické unie vyžaduje rychlé jednání. Těšíme se na zavedení posílených opatření v oblasti bezpečnosti dodávek plánovaná na rok 2016 a na diskusi o nich.

Znovu opakujeme, že je třeba zajistit konzistentnost energetické politiky Evropské unie se zahraniční a sousedskou politikou Evropské unie. Podporujeme dokončení vnitřního energetického trhu Evropské unie a vybudování silné energetické infrastruktury jako prostředku posilujícího energetickou bezpečnost. V tomto ohledu vyzýváme Evropskou komisi, aby zajistila plnou shodu jakékoliv nové infrastruktury na území Evropské unie se stávající legislativou EU, včetně třetího energetického balíčku, a s cíli a principy energetické unie, mezi něž patří například snížení energetické závislosti a diverzifikace zdrojů, dodavatelů a tras.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…