Zástupci zemědělského rezortu Čech a Číny společně zasedli ke stolu

05.07.2016 10:11

Po oživení vztahů mezi ČR a ČLR na nejvyšší politické úrovni dochází k prohlubování spolupráce obou zemí ve věcných oblastech. V sektoru zemědělství tuto spolupráci zastřešuje Společná pracovní skupina, která byla mezi ministerstvy zemědělství obou zemí ustavena v roce 2015. Její 1. zasedání navazovalo svým obsahem na květnovou pracovní cestu ministra Jurečky do Číny.

Zástupci zemědělského rezortu Čech a Číny společně zasedli ke stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

1. zasedání Společné pracovní skupiny po zemědělství MZe ČR-MZe ČLR se uskutečnilo dne 28. června 2016 v Praze za společného předsedání náměstkyně ministra zemědělství ČR Jaroslavy Beneš Špalkové a náměstka ministra zemědělství ČLR Chen-a Xiaohu-y.

Jednání konstatovalo dosavadní dobrou spolupráci na bilaterální úrovni a také vícestranných platformách, zejména v rámci iniciativy 16+1 (partnerství zemí střední a východní Evropy a ČLR) a projektu Nové Hedvábné stezky.

V bilaterální úrovni byla oceněna již probíhající spolupráce akademických a vědeckých institucí ČR a ČLR a další jednání se primárně zaměřilo na identifikaci dalších oblastí společného zájmu, které jsou pro obě strany perspektivní.

Jednání se zaměřilo jak na segment prvovýroby a zpracování tak na oblast obchodu. Zájmy čínské strany v oblasti prvovýroby a zpracování reflektují nejnovější změny zemědělského odvětví v ČLR, které začíná měnit svou primární orientaci od množství, a zvyšují akcent na kvalitu. Potenciál spolupráce je tedy ve výrobních technologiích, vědě, výzkumu a vývoji, a kontrole jakosti a bezpečnosti potravin a kontroly procesu zpracování.

Pokud jde o vzájemný zemědělský a potravinářský obchod, hlavní zájem ČR je zmírnit dlouhodobé záporné saldo obchodní výměny. Proto byly projednávány možnosti zvýhodněné účasti českých firem na oficiálním veletrhu podporovaném čínským MZe (CATF China) či o strategickém partnerství některých českých firem s čínskými partnery.

Na konci jednání NM Jaroslava Beneš Špalková a NM Chen Xiaohua podepsali závěrečný protokol.

1ZPSZ

1ZPSZ2

Součástí návštěvy čínských představitelů byla i návštěva farmy Oldřicha Poláčka ve Svrkyni, na které náměstek Chen ocenil zejména vysokou mechanizaci výroby, bezodpadový výrobní cyklus mléka a zejména integrovanou bioplynovou stanici.

V souvislosti se záměrem podpořit strategické partnerství pivovaru Budvar s čínskými aeroliniemi byla dne 28. června 2016 pro představitele čínského MZe zorganizována návštěva tohoto pivovaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…