Zemřel Rytíř české kultury, herec a režisér František Miška

16.02.2017 7:35

11. února 2017 zemřela v 97 letech legenda evropského divadelního světa. Za umělecký přínos i za své statečné občanské postoje převzal pan František Miška v loňském roce z rukou ministra kultury Daniela Hermana ocenění Rytíř české kultury.

Zemřel Rytíř české kultury, herec a režisér František Miška
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

František Miška byl v oblasti dramatického umění samouk, jako ochotník začínal již v 17 letech v Divadelním kolektivu mladých a amatérskému divadlu se věnoval i v dalších souborech. Za války prošel kvůli židovskému původu Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldem, kde se v roce 1945 dočkal osvobození.

Po válce našel herecké uplatnění na profesionální scéně kladenského divadla; postupně vystřídal Realistické divadlo, Divadlo Státního filmu, až konečně zakotvil v Městských divadlech pražských, s nimiž spojil svá umělecky nejplodnější léta. Kromě řady hereckých příležitostí zde dostal možnost také režírovat; právě divadelní režie se nakonec stala jeho hlavní doménou. V šedesátých letech inscenoval i kontroverzní hry s výrazným společenským přesahem, jejichž uvádění končilo zákazem z vyšších míst; za všechny jmenujme alespoň drama Čtrnáctý hrabě Gurney.

Vedle mnoha výjimečných domácích inscenací uplatnil v 70. letech svůj talent na evropských jevištích: V Düsseldorfu, Wuppertalu, Hamburku, Münsteru, Bohu, Basileji, Paříži. Třináct let byl uměleckým šéfem divadla v Baden-Badenu.

„S panem Františkem Miškou odchází nejen velká, charistmatická a temperamentní divadelní osobnost, ale také velkorysý, statečný člověk, vězeň nacistického režimu a enfant terrible režimu komunistického. Byl živoucí divadelní pamětí 20. století; i touto ztrátou celá česká kultura o mnoho přichází,“ uvedl k úmrtí divadelní legendy Daniel Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…