Ženisté nacvičovali zásah během povodní na řekách Moravě a Váhu

15.05.2015 7:28

Během týdne vyvrcholilo jak na slovenském, tak i na českém území mezinárodní ženijní cvičení Engineer Rescuers 2015. Od 4. května se ho účastnilo pět set vojáků Armády České republiky a Ozbrojených sil Slovenské republiky. Společné cvičení je jedním z výsledků intenzivnější spolupráce v oblasti obrany, na které se nedávno dohodly vlády České a Slovenské republiky.

Ženisté nacvičovali zásah během povodní na řekách Moravě a Váhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

V rámci brigádního úkolového uskupení ženijního vojska plnili vojáci z 15. ženijního pluku Bechyně a Ženijního praporu Sereď úkoly v prostoru letiště Bochoř, na cvičišti státních hmotných rezerv Kojetín, vojenském výcvikovém prostoru Libavá a ženijním cvičišti Váh v Seredi.

V.I.P. dne se účastnili náměstek ministra obrany Roman Molík, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář, náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil SR generálporučík Milan Maxim a další hosté.

Cvičení prověřilo schopnosti štábů ženijních útvarů obou armád při koordinaci činnosti vojsk a řízení společné humanitární operace vyvolané povodněmi v povodí řek Moravy a Váhu. V závěrečné fázi cvičení si vojáci mohli vyzkoušet výstavbu humanitární základny, stavbu těžké mostové soupravy ze Skladu hmotných rezerv v Kojetíně, vyproštění osob a techniky ze závalu a jejich dekontaminaci. Na ženijním cvičišti Váh v Seredi se výcvik zaměřil na záchranu tonoucího, vyproštění potopeného vozidla, zřízení plavidlového a převozního přepraviště přes vodní překážku a úpravu postižených prostor a komunikaci pomocí speciální techniky.

Slováci se učili stavět most pontonový, Češi dřevěný

Především pro české ženisty byla určitě zajímavá stavba nízkovodního dřevěného mostu, podobné schopnosti totiž už nemají. „Smyslem toho cvičení mimo jiné bylo předat si vzájemně schopnosti, které ta druhá strana již nemá. V našem případě je to například stavba nízkovodního dřevěného mostu. Ne vždy máte k dispozici ženijní techniku, dřevo ale najdete prakticky všude. Navíc tento most na rozdíl od pontonů je možné postavit i na překlenutí překážek, kde není voda. My jsme naopak ztratili schopnost stavět těžké mostové soupravy. A právě v tomto směru nás obohatila česká strana,“ vysvětlil velitel sereďského ženijního praporu podplukovník Dalibor Jelínek.

„Průběh cvičení hodnotím jako velmi dobrý. Podařilo se nám splnit všechny úkoly, které jsme si stanovili. Spolupráce se slovenskou stranou byla velice přínosná a obohacující. A to ať již se týče činnosti ve štábech či vojsk v terénu,“ řekl velitel 15. ženijního pluku plk. gšt. Robert Bielený. „Také na příští rok připravujeme společné mezinárodní cvičení s podobným námětem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…