Zima na silnicích stála Královehradecký kraj zatím 110 milionů korun

05.03.2015 12:40

Leden a únor přinesly na krajské silnice po mírnějším prosinci tu pravou, náročnější zimní údržbu. Silničáři se museli vyrovnat s výkyvy počasí. Na jedné straně se potýkali s velkými přívaly sněhu, na straně druhé pak s rychlým táním, které vedlo i k uzavírkám silnic. Celkové náklady na zimní údržbu se od prosince do konce února vyšplhaly asi na 110 milionů korun.

Zima na silnicích stála Královehradecký kraj zatím 110 milionů korun
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Lubomír Franc

Ta pravá zimní údržba začala na krajských s příchodem nového roku. „Leden byl pro krajské silničáře náročný především kvůli výkyvům počasí, kdy se velké spady sněhu střídaly s rychlým táním. Začátkem února nás zase nejvíce potrápilo jednodenní husté sněžení, které způsobilo dvouhodinové zastavení dopravy v Náchodě,“ shrnuje náměstek hejtmana a radní pro dopravu Karel Janeček.

V lednu zaznamenali silničáři 29 zásahových dní, během kterých se spotřebovalo téměř 5 tisíc tun soli. Z celkových nákladů na zimní údržbu tvoří lednový účet necelou polovinu, a to 50,3 milionu korun. První čísla za únor ukazují 19 zásahových dní, spotřebu přes 2 tisíce tun a náklady 30,3 milionu korun. Oproti extrémně mírné loňské zimě jsou náklady v obou měsících letos několikanásobně vyšší. „Například během loňského února jsme za zimní údržbu zaplatili v porovnání s letoškem o zhruba o 22 milionů méně, v lednu to bylo o 30 milionů méně,“ doplňuje náměstek Janeček.

Lednové výkyvy počasí způsobily mimo jiné uzavření dvou vozovek. Místy napadlo až 25 cm sněhu a rychlé tání pak způsobilo zaplavení dvou silnic na Hradecku, a sice mezi Třebechovicemi a Krnovicemi a ve Vysoké nad Labem. Taková situace je typická spíše pro březen nebo duben. V únoru byly největší potíže hned ze začátku. Nejprve byla o prvním únorovém víkendu kvůli navátému sněhu uzavřena silnice ze Sedloňova do Úhoru. V pondělí se pak díky hustému sněžení zastavila na dvě hodiny doprava v Náchodě. Sjízdnost byla ale i za pomoci policie obnovena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-kralovehradecky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…