Zisk Krajského školního hospodářství směřuje do investic

27.01.2015 18:50

Loňské hospodaření příspěvkové organizace Krajské školní hospodářství (KŠH), která zahájila po sloučení Školních polesí Hůrky a Vimperk a Školního rybářství Protivín svoji činnost 1. července 2014, skončilo se ziskem po zdanění ve výši 1,5 miliónu korun při celkových výnosech 60,8 miliónu korun. Veškeré takto získané prostředky organizace investuje zpět do své činnosti.

Zisk Krajského školního hospodářství směřuje do investic
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Již v průběhu druhého pololetí loňského roku KŠH vložila do oprav a údržby budov, sádek a rybníků přibližně 4,8 miliónu korun. Na strojní investice bylo vynaloženo celkem 2,3 miliónu korun.

„Sloučením školních polesí a rybářství vznikl nejen ekonomicky silnější podnik, ale také podnik, který nabídne pestřejší, efektivnější a kvalitnější praxi pro budoucí absolventy zemědělských nebo rybářských škol. Jsem nesmírně rád, že oba hlavní cíle se vzájemně prolínají. Probíhá kvalitní výuka a vzdělávání našich studentů a současně se zvyšováním jeho úrovně přináší vedlejší činnost Krajského školního hospodářství příznivé hospodářské výsledky umožňující investovat do svěřeného majetku,“ uvedl na úterní tiskové konferenci hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a připomněl velmi vzrušenou debatu, která vznik KŠH doprovázela.

„Velmi rychle se ukázalo, že naše úvahy nebyly primárně vedeny snahou o vytvoření maximálního zisku z této organizace, ale tím, abychom postupně umořovali investiční dluh jejích jednotlivých částí. Aby bylo možné investovat do zanedbaveného majetku v podobě hrází, rybníků, sádek a podobně. Záměr vzniku Krajského školního rybářství byl některými opozičními zastupiteli nazýván krajským JZD. Použijeme-li tuto terminologii, můžeme směle říci, že v jižních Čechách máme nové Slušovice,“ poznamenal hejtman.

Za nezpochybnitelný krok správným směrem označil založení KŠH také krajský radní pro školství Tomeš Vytiska. „Jak dosažená ekonomická bilance, tak výsledky v úseku výchovy dětí jsou na velmi vysoké úrovni. Záměrem dalšího rozvoje jsou proto nové investice do obou segmentů činnosti organizace, tedy do zkvalitňování praktické výuky žáků Střední rybářské školy a Vyšší odborné školy vodního hospodářství a ekologie (SRŠ a VOŠVHE) ve Vodňanech a Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy a školy Bedřicha Schwarzenberga Písek, stejně jako do zvyšování úrovně hospodaření se svěřenými lesy a rybníky,“ dodal Vytiska.

Podle ředitele KŠH Josefa Topky bude letos vybudováno například trenažérové pracoviště pro výuku práce s motorovou pilou a výukového školkařského provozu ve středisku Školní polesí Hůrky. Zhruba v dubnu bude také zprovozněn nový objekt za zhruba 12 miliónů korun pořízený se zapojením prostředků z evropských dotačních zdrojů, který významně zkvalitní podmínky praktické výuky žáků rybářské školy.

„V letošním roce počítáme také se zřízením malé zpracovny ryb pro praktickou výuku žáků rybářské školy. Zde zpracované ryby budou dodávány do jídelen rybářské a lesnické školy,“ doplnil Topka.

KŠH Jihočeského kraje hospodaří na 236 rybnících o celkové výměře 1434 hektarů a 1400 hektarech lesní půdy. Rrybníky se nachází v oblasti mezi Píseckými horami, Šumavou a Českobudějovickou pánví. Rozkládají se ve čtyřech okresech - Písek, Strakonice, Prachatice a České Budějovice. Obhospodařované lesy se rozkládají v blízkosti Písku a Vimperka. Zaměstnává celkem 61 lidí.

KŠH je členěno na středisko lesní výroby Hůrky s lesními úseky Hůrky, Vimperk a úsekem přidružené dřevařské výroby Hůrky. Rybářství je členěno na tři výrobní střediska - Netolice, Protivín a Strakonice se sádkami v Hrbově, Čejeticích a Kestřanech. Organizačně jsou všechna čtyři výrobní střediska výrobně a ekonomicky samostatná. Sídlo ředitelství KŠH je v Protivíně. Mezi další předměty činnosti patří sportovní rybolov, provozování honiteb, bažantnice a zajišťování vnitrostátní a mezinárodní nákladní a osobní dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…