Zítra proběhne debata o prostituci. Zúčastní se i poslanci a poslankyně

25.08.2014 21:47

Zítra 26. 8. od 18:00 proběhne ve Viničním altánu v Praze debatní setkání na téma „Legalizace prostituce: ano, či ne?“. Touto akcí začíná nový projekt Fóra 50 % s názvem „Ženy pro politiku, politika pro ženy“, který byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Zítra proběhne debata o prostituci. Zúčastní se i poslanci a poslankyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sex. Ilustrační fotografie.

Fórum 50 % je nezisková organizace, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích. Díky aktuálním návrhům na zavedení kvót je nízké zastoupení žen velmi živě diskutovaným tématem. Ačkoli ženy tvoří polovinu společnosti, jejich zastoupení v politice je stále velmi nízké, v průměru 20 %. Pokud o životech nás všech rozhodují v drtivé většině jen muži, je to jako dívat se na svět s jedním okem zavřeným - některé problémy zkrátka nevidíte,“ vysvětluje ředitelka Fóra 50 % Jana Smiggels Kavková.

„Existuje celá řada bariér, které ženám vstup do politiky a působení v ní komplikují. Od společenských předsudků, které za jedinou správnou považují roli ženy v domácí sféře, přes nesnadné slaďování práce a rodiny až po překážky individuální, jako je třeba nižší sebevědomí či schopnost sebeprezentace,“ doplňuje genderová expertka a koordinátorka projektu Marcela Adamusová.

Nový projekt se proto zaměřuje jednak na přímou podporu samotných političek a politických aspirantek (síťovací setkávání, vzdělávání, zviditelňování, motivační program), jednak na informování veřejnosti prostřednictvím kampaní. „Chceme zvýšit povědomí veřejnosti o významu vyváženého zastoupení žen a mužů v politice a motivovat voliče a voličky, aby sami aktivně podporovali ženské kandidátky (nejen) ve volbách“, doplňuje Adamusová.

První akcí v rámci projektu je debatní síťovací setkání (nejen) političek, které se zaměří na aktuální téma - legislativní návrh na regulaci prostituce. Na setkání pořádaném ve spolupráci s Českou ženskou lobby vystoupí např. odbornice na tuto problematiku, Hana Malinová z organizace Rozkoš bez rizika, účast přislíbili i někteří poslanci a poslankyně, např. František Vácha (TOP09) či Radka Maxová (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…