Život a dílo geniálního českého architekta J. B. Santiniho mapuje nová kniha

08.02.2015 7:36

Občanské sdružení Putování za Santinim vydalo s podporou Ministerstva kultury České republiky dlouho očekávanou knihu, mapující život a dílo jednoho z nejvýznamnějších architektů české a evropské historie Jana Blažeje Santiniho Aichela s názvem SANTINI.

Život a dílo geniálního českého architekta J. B. Santiniho mapuje nová kniha
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

V publikaci jsou podrobně zmapovány jednotlivé kapitoly Santiniho života, nejvýznamnější stavby a také kompletní seznam všech jeho autorských prací. Kniha bude představena v Nosticově paláci 6. 2. 2015 za přítomnosti významných odborníků a Daniela Hermana, ministra kultury České republiky.

Publikace byla vydána v české i anglické verzi. „Pokud vím, neexistuje cizojazyčná verze knihy o Santinim, přitom jeho dílo vzbuzuje zájem i u zahraničních turistů a návštěvníků. Publikace bezesporu přispěje ke zvýšení atraktivity a návštěvnosti v regionech souvisejících s jeho tvorbou,“ vysvětluje autor knihy a předseda občanského sdružení Stanislav Růžička.

Život a dílo geniálního českého architekta J. B. Santiniho mapuje nová knihaŽivot a dílo geniálního českého architekta J. B. Santiniho mapuje nová kniha

Vydání knihy není jediným počinem sdružení Putování za Santinim, které má za cíl popularizaci díla geniálního architekta. Již řadu let se odborníci z řad sdružení zabývají přednáškovou a osvětovou činností, organizují zájezdy a výpravy po stopách Santiniho života. Nyní si stanovili další a významný cíl. “Po vzoru zahraničních aktivit se pokusíme o zařazení celého Santiniho díla na Indikativní seznam památek České republiky a následně o jeho zapsání mezi památky Evropského dědictví či přímo o zápis do seznamu UNESCO. Jsme si vědomi, že se jedná o odvážný krok, ale k jeho naplnění máme jeden společný a dobrý motiv. V roce 2023 budeme společně slavit 300 výročí narození Jana Santiniho Aichela,“ dodává Stanislav Růžička.

Jan Blažej Santini Aichel, geniální architekt, tvůrce stylu, který je dnes nazýván barokní gotika, žil a pracoval v letech 1677 až 1723. Jeho na 80 dochovaných staveb je rozeseto na území několika krajů dnešní České republiky. Mezi nejvýznamnější díla patří například poutní kostel na Zelené Hoře u Ždáru nad Sázavou, který je zapsán na seznamu UNESCO, Klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta v Kladrubech na Plzeňsku, klášterní kostel a kostnice v Sedlci u Kutné Hory a řada dalších.

Prezentace, představení celého projektu i zmiňované publikace se uskuteční v pátek 6. února v budově Ministerstva kultury České republiky na Maltézském náměstí v Praze.

K tématu promluví vedle ministra kultury ČR Mgr. Daniela Hermana uznávaní odborníci z řad znalců Santiniho díla – profesor Jan Royt či PhDr. Richard Biegel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…