Zlatá koruna: Bydlení – Krize, nebo vize?

18.12.2018 8:49

V úterý 11. prosince proběhlo Fórum Zlaté koruny na téma bydlení. O bydlení se diskutuje dlouhodobě a z několika úhlů pohledu, cílem Fóra však byla komplexní debata všech zájmových skupin, která by přinesla jasnou vizi řešení a zodpověděla otázku, jaká situace by nastala, pokud by k řešení nedošlo.

Zlatá koruna: Bydlení – Krize, nebo vize?
Foto: cma.cz
Popisek: Zlatá koruna - logo

Hlavní příčinou, proč jsou byty stále více nedostupné, je nedostatek bytů, což zvyšuje jejich cenu. Od revoluce nebyla vytvořena strategie bydlení obyvatel a neexistoval žádný efektivní plán, jak vytvořit podmínky pro bydlení při stále se zvyšující urbanizaci a demografickém vývoji. Premiér v příspěvku pro Fórum Zlaté koruny řekl, že vláda poprvé v historii vyčíslila a definovala investiční plán na 12 let. „My jsme bohužel bydlení zanedbali, po revoluci samospráva dostala 600 tisíc bytů a v této chvíli máme obrovský problém. Nájmy explodují, bytů je nedostatek hlavně ve velkých metropolích a já tu naši roli státu vidím hlavně v legislativě, to znamená rekodifikace stavebního práva“. Dle jeho slov očekával od MMR lepší výkon: „Není možné se vymlouvat na ostatní rezorty a že je tam strašně moc změn v rámci různých zákonů“. Rekodifikaci stavebního práva připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Hospodářskou komorou. Vizi, jak by měl zákon vypadat, představil na Fóru prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Roman Vodný, ředitel odboru územního plánování. Roman Vodný uvedl i časový harmonogram rekodifikace, kdy schválení věcného záměru vládou by mělo proběhnout v březnu roku 2020, zpracování paragrafového znění návrhu stavebního zákona a změnového zákona v květnu roku 2020. Schválení návrhu zákona vládou plánuje MMR v srpnu 2021.

David Koppitz, náměstek MMR pro řízení sekce regionální rozvoje, doplnil koncepci bydlení. Představil projekty týkající se bydlení – program Výstavba, který v současné době nahrazuje a rozšiřuje zamýšlený zákon o sociálním bydlení. Mezi stávající projekty MMR patří i Půjčky pro mladé, Komunitní bydlení pro seniory, projekt Pečovatelské byty a Bytové domy bez bariér.

Druhá část Fóra se zabývala financováním bytů. Alena Schillerová, která mluvila o faktorech ovlivňujících bydlení z pohledu Ministerstva financí, doplnila předchozí čísla Davida Koppitze. Uvedla, že na programy na podporu bydlení je v kapitole MMR celkem 775 mil. Kč. Na téma financování bydlení dále vystoupil Jan Frait, ředitel sekce České národní banky, Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund a Jan Jeníček, předseda představenstva Asociace českých stavebních spořitelen. Na začátku tohoto bloku představil Michal Straka, Product & Business Development Director agentury IPSOS, výsledky exkluzivního výzkumu o bydlení. „O změně bydlení uvažuje 42 % populace, tři čtvrtiny z nich se plánují přestěhovat do vlastního a 21 % do nájmu. 73 % dotázaných zároveň připouští, že budou muset zůstat v nájemním bydlení. 91 % lidí plánující změnu bydlení je přesvědčeno, že nemovitosti na českém trhu jsou příliš drahé.“

O nájemním bydlení se zmínil v první části i David Koppitz, který uvedl, že poměr vlastnického bydlení České republiky je vyšší než v západních zemích. V sousedním Německu a Rakousku dosahuje hodnoty 45% a více, v Čechách je to pouhých 21%.

V třetí části se řečníci zabývali Prahou, nejkrizovějším regionem České republiky. Petr Hána ze společnosti Deloitte i Martin Vachek, předseda představenstva Asociace developerů, poukázali na neefektivní a pomalou výstavbu, která je v Praze v průměru 8,8 let, což dopadá nejen na vysoké ceny prodeje bytů, ale i na nájemní bydlení. Ceny nájmů se za poslední 3 roky zvýšily o 39%. Vzhledem k tomu, že se místo 8 tisíc bytů ročně staví pouze 2 tisíce bytů, nelze předpokládat, že se situace zlepši.

Po všech debatách je tedy vize bydlení jasná – zrychlit a odblokovat výstavbu. Pokud se to nepovede, krize v nájemním bydlení se prohloubí nejen v Praze, ale dopadne i na další části republiky.

Zlatá koruna

Od roku 2003 probíhá pod záštitou ministrů financí ČR a guvernéra České národní banky soutěž Zlatá koruna, která každoročně oceňuje nejlepší finanční produkty na českém trhu. Letos se konal již její 16. ročník.

Soutěže se zúčastnilo celkem 212 produktů od 81 finančních společností. Soutěž Zlatá koruna si získala vysoké renomé zejména tím, že produkty hodnotí Finanční akademie složená z více než 370 odborníků. Ta rozhoduje o ocenění Novinka roku. Zlatá koruna také uděluje ve spolupráci s výzkumnou agenturou IPSOS Cenu za společenskou odpovědnost.

Soutěž Zlatá koruna byla v letošním roce rozšířena o novou kategorii FinTech, jejímž cílem je sledování aktuálních trendů na poli digitalizace a inovace finančních služeb. Jednotlivé projekty hodnotila zcela nová odborná porota, FinTech akademie.

Významnou součástí soutěže je hlasování o Cenu veřejnosti, kdy nejoblíbenější finanční produkty volí veřejnost prostřednictvím webových stránek Zlaté koruny. Od roku 2008 je hlasování rozšířeno o Cenu podnikatelů, kde soutěží nejoblíbenější finanční produkty pro malé a střední podnikatele. Každoročně je v hlasování veřejnosti odevzdáno až 100.000 hlasů.

Výsledky hodnocení v soutěži Zlatá koruna pomáhají veřejnosti snadněji se orientovat v nabídce finančních produktů, motivují občany k tomu, aby se více zajímali o vlastnosti jednotlivých produktů a lépe porozuměli nabídkám finančních společností.

Významnou součástí Zlaté koruny jsou Fóra Zlaté koruny, která se konají od roku 2007 pod záštitou ministrů financí a po celou tuto dobu k sobě poutají mimořádnou pozornost. Tato špičková setkání politiků, ekonomů, finančníků a podnikatelů se vyjadřují k nejzávažnějším ekonomickým a celospolečenským otázkám a ve své komplexnosti nemají v České republice konkurenci.

Účastníci na Fórech oceňují jednak výběr témat, která jsou aktuální a zároveň nadčasová, diskusi na vysoké úrovni k těmto tématům, ale také nezaměnitelnou atmosféru, která na těchto setkáních panuje. I díky ní je prestiž těchto Fór neobyčejně vysoká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…