Zlínský kraj: První oratorium v dějinách hudby na zámku Holešov

12.07.2018 19:59

Zámek Holešov bude 21. července od 20 hodin hostit scénické provedení Cavalieriho Rappresentatione di anima et di Corpo (Svár duše s tělem). Sváteční hudební večer je součástí unikátního cyklu staré hudby Bacha na Mozarta! ve Zlínském kraji, jehož realizaci podpořilo i krajské zastupitelstvo.

Zlínský kraj: První oratorium v dějinách hudby na zámku Holešov
Foto: kr-zlinsky.cz
Popisek: Úřad Zlínského kraje

Nejstarší oratorium s komickými a zábavnými prvky zahraje Czech Ensemble Baroque na zámeckém nádvoří na dobové nástroje pod taktovkou Romana Válka, hlavních pěveckých partů se zhostí zkušení sólisté Markéta Cukrová, Tadeáš Hoza, Jiří Miroslav Procházka, Martin Vacula, Jakub Kubín a další. Režie se ujala známá choreografka režisérka Ladislav Košíková.

Emílio de Cavalieri (1550–1602), italský skladatel, varhaník, diplomat, choreograf a tanečník konce renesanční éry, je autorem mnoha madrigalů i duchovních skladeb. Jeho proslulé Rappresentazione di Anima et Corpo je považováno za první oratorium v dějinách hudby. Skladba na libreto A. Manniniho je hudebně-dramatickým zpracováním oblíbeného středověkého literárního motivu, hádky mezi Tělem a Duší o to, kdo z nich je odpovědný za hříchy, kterých se člověk v životě dopustil. Ústředním motivem je soud hříšníka před Kristem, jehož se účastní i alegorické postavy Spravedlnost, Pravda, Milosrdenství a Pokoj. Kýženým rezultátem je samozřejmě vítězství duše a její spasení.

Rappresentazione di Anima et Corpo, které v době svého vzniku v roce 1600 položilo základ barokní opeře, odráží tehdejší snahy oživit antické hudební drama. Tomu odpovídá i scénické pojetí oratoria – provedení na zámku Holešov nabídne mimořádný hudební i divácký zážitek. A dost možná půjde také o začátek nové tradice uvádění oper v nádherném raně barokním zámku v Holešově, místě s dlouhou hudební tradicí a neopakovatelným geniem loci. Hudba má v Holešově svou nezastupitelnou pozici už od dob hraběte Rottala, který zde provozoval opery pravidelně, a místní kapela patřila ke špičkám v Evropě. Působil zde mimo jiné také František Xaver Richter, jehož dílem se Czech Ensemble Baroque dlouhodobě zabývá, a další velké osobnosti.

Vstupenky v ceně od 100 do 400 Kč jsou k dostání v Informačním centru Holešov nebo on-line na www.smsticket.cz

Na představení bude vypravován autobus, který mohou diváci zdarma využít pro cestu z okolních měst a obcí. Podrobnosti na www.bachanamozarta.cz nebo na mailu bachanamozarta@ebcz.eu.

Za nepříznivého počasí se program přesune do velkého sálu zámku.

Koncert se koná za podpory Zlínského kraje a města Holešov, ve spolupráci s festivalem Musica Holešov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…