Zlínský sbor Cantica laetitia pokřtí album „Oj, oj, oj“ o víkendu

20.10.2014 17:08

Smíšený komorní sbor Cantica laetitia Zlín pokřtí své nové CD s názvem „Oj, oj, oj“ na koncertě k výročí deseti let od založení sboru. Slavnostní koncert proběhne 25. října od 19 hodin v aule Academia centra UTB Zlín.

Zlínský sbor Cantica laetitia pokřtí album „Oj, oj, oj“ o víkendu
Foto: Cantica laetitia Zlín
Popisek: Sbormistr Cantica laetitia Zlín Josef Surovík.

Posluchači se mohou těšit i na interpretaci skladeb dívčího sboru, který pod názvem Cantica laetitia Zlín vystupoval v letech 2004 až do roku 2012. Na koncertě dále zazní skladby smíšeného sboru, včetně písně „Oj, oj, oj“, skladatele Zdeňka Lukáše, která se stala inspirací pro název nového alba.

Slavnostním večerem bude provázet herec Městského divadla Zlín Rostislav Marek.  Kmotrou CD bude sbormistryně dívčího komorního sboru Bubureza Praha, Miloslava Vítková a nové album uvede do života i náměstek primátora města Zlína Miroslav Kašný. Nové album se natáčelo letos v srpnu ve Studiu Českého rozhlasu Ostrava. Na slavnostní večer se těší i sbormistr sboru Josef Surovík: „Zvu posluchače na koncert, který bude určitě zajímavý, a doufám, že budou odcházet odpočatí a dobře naladění.“ Vstupné na akci je dobrovolné.

Historie sboru Cantica laetitia Zlín

Komorní sbor byl založen ve Zlíně v roce 2004 původně jako dívčí výběr z dětského pěveckého sboru Cantica. V tomto obsazení se zařadil mezi respektovaná sborová tělesa a získal vysoká ocenění na soutěžích u nás i v zahraničí. Sbormistr a zakladatel sboru Josef Surovík obdržel v září 2014 Cenu primátora města Zlína za práci sbormistra a vynikající výsledky, které za deset let existence dosáhl se sborem Cantica laetitia. V letošním roce Cantica laetitia po celkovém vítězství na mezinárodní soutěži pěveckých sborů IFAS v Pardubicích zabodovala v maďarském Debrecenu, kde se konal 26. ročník výběrové soutěže Béla Bartók Choir Competition. V konkurenci 14 sborů z Kanady, Islandu, Finska, Dánska, Německa, Ukrajiny, České republiky a Maďarska se zlínským zpěvákům podařilo získat 2. cenu v kategorii komorních sborů, přičemž první cena nebyla udělena. Skvělý výkon sbor pod vedením Josefa Surovíka zařadil do Grand Prix mezi pět nejlepších sborů celé soutěže. Těžiště repertoáru souboru spočívá v hudbě 20. a 21. století. Cantica laetitia spolupracuje nejen s Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně, ale provádí vokálně-instrumentální díla i samostatně (např. J. J. Ryba - Česká mše vánoční, J. Pavlica - Missa brevis) a její členové vystupují s Dětskou operou Zlín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…