Změna intervalu vyšetření v reprodukčních chovech slepic

23.01.2015 10:32

Státní veterinární správě se díky efektivnímu plnění programu na tlumení salmonel podařilo zlepšit podmínky pro chovatele slepic. Tisková zpráva, která je určena zejména chovatelům a odborné veřejnosti, obsahuje důležité informace týkající se zásadní změny v preventivních a diagnostických úkonech povinných pro chovatele drůbeže – s účinností od 1. ledna 2015.

Změna intervalu vyšetření v reprodukčních chovech slepic
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V souvislosti s metodikou kontroly zdraví a nařízené vakcinace (MKZ) pro rok 2015 se jedná o významné zjednodušení práce, samozřejmě za předpokladu, že budou dodrženy všechny ostatní požadavky.

V rámci programu na tlumení salmonel se v roce 2015 snižuje frekvence odběru vzorků odebíraných chovatelem v produkčním období v reprodukčních chovech kura domácího. Dosud se vzorek odebíral u všech reprodukčních hejn ve snáškovém období v pravidelných dvoutýdenních intervalech. V souladu s evropskou legislativou však lze tento interval prodloužit na třítýdenní v případě, že alespoň dva po sobě následující roky je prevalence sledovaných sérotypů salmonel maximálně 1%. Tohoto cíle se podařilo v letech 2013 i 2014 dosáhnout.

Tato změna se týká odběru vzorku označeného dle Metodiky kontroly zdraví a nařízené vakcinace kódem EpFr04; kód pro tento chovatelem prováděný odběr zůstává i při změněné frekvenci stejný.

Jak již bylo uvedeno výše, frekvence odběru vzorků se snižuje v souladu s evropskou legislativou, která umožňuje prodloužení intervalu vyšetření na salmonelu v rodičovských hejnech na třítýdenní při splnění shora uvedených podmínek. To znamená, že nový režim vyšetřování bude platný i v roce 2016, ovšem pouze pokud bude cílová prevalence do 1% udržena i v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…