Značení alkoholických nápojů téměř bez závad, hlásí Česká obchodní inspekce

11.10.2015 12:06

V průběhu 1. pololetí bylo Českou obchodní inspekcí zkontrolováno celkem 2182 provozoven, při nichž se inspektoři zaměřili rovněž na znační lihovin a nakládání s nimi. Tyto povinnosti byly porušeny pouze v jednom případě, další nedostatky, zejména porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele, však byly zjištěny ve 40 % kontrol. V hodnoceném období bylo pravomocně uloženo téměř 800 pokut za cca 2,5 milionu Kč, vydány zákazy prodeje na 2101 kusů výrobků v celkové hodnotě 91 812 Kč a zakázáno používání 155 kusů úředně neověřených měřidel.

Značení alkoholických nápojů téměř bez závad, hlásí Česká obchodní inspekce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

„Prodejci alkoholických nápojů se sice snaží dodržovat závazné právní předpisy týkající se prodeje alkoholických nápojů, stále však porušují ustanovení zákona o ochraně spotřebitele. Nedodržují zejména deklarované míry nápojů či množství podávaných pokrmů, používají neověřená měřidla a nesprávně účtují. Poměrně často také neseznamují spotřebitele s cenami výrobků a služeb a nevydávají na vyžádání řádně vyplněné doklady o koupi,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

V období od 1. 1. do 30. 6. 2015 bylo v rámci kontrolní akce zaměřené na dodržování povinností vyplývajících prodávajícím z obecně závazných právních předpisů při nabídce a prodeji lihovin provedeno celkem 2182 kontrol. Porušení obecně závazných právních předpisů bylo zjištěno v 883 případech (tj. 40,5 %). Ve spolupráci s jinými dozorovými orgány provedla Česká obchodní inspekce v rámci akce celkem 214 kontrol. Výsledky kontrol jednotlivých inspektorátů přibližuje následující tabulka:

Kontroly značení, nabídky a prodeje alkoholu – 1. pololetí 2015

 

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

262

115

43,9 % 

 

Jihočeský a Vysočina

346

136

39,3 %

 

Plzeňský a Karlovarský

231

108

46,8 %

 

Ústecký a Liberecký

264

134

50,8 %

 

Královéhradecký a Pardubický

433

128

29,6 %

 

Jihomoravský a Zlínský

265

116

43,8 %

 

Moravskoslezský a Olomoucký

381

146

38,3 %

 

Celkem

2 182

883

40,5 %

 

V 1. čtvrtletí bylo porušení zákazu nakládání s neznačeným lihem zjištěno pouze při jedné ze společných akcí s celním úřadem. Při ní bylo zajištěno celkem 100 lahví lihovin s obsahem cca 40% alkoholu, u nichž provozovatelé restaurací neprokázali jejich zdanění, a také 9 lahví alkoholu, které nebyly opatřeny platnou kontrolní páskou a jejichž původ nebyl jednoznačně prokázán. Ve 2. čtvrtletí nebylo při kontrolách inspektory ČOI prokázáno žádné další porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, ani zák. č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních.

Zjištěná porušení zákona o ochraně spotřebitele a dalších předpisů

Nejčastěji porušovaným právním předpisem v rámci kontrolní akce byl zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jehož porušení bylo zjištěno v 977 případech.

-  porušení povinnosti seznámit spotřebitele s cenou nabízených výrobků nebo služeb (§ 12), bylo zjištěno ve 376 případech

-  zásady poctivosti prodeje (§ 3) porušili prodávající při 320 kontrolách

-  doklad o zakoupení výrobků nebo poskytnutí služeb se všemi náležitostmi v případech, kdy o něj spotřebitel požádal (§ 16), nebyl vydán při 120 kontrolách

-  porušení dalších ustanovení zákona bylo zjišťováno v menším rozsahu

Porušení ostatních právních předpisů, např. zák. č. 64/1986 Sb., o ČOI, bylo prokázáno ve 161 případech.

Uložená opatření a sankce

Na základě zjištěných nedostatků uložily jednotlivé inspektoráty v průběhu 1. pololetí 793 pravomocných pokut v souhrnné výši 2 470 800 Kč.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byly uloženy zákazy prodeje na 2101 kusů výrobků v celkové hodnotě 91 812 Kč. Zákaz používání do doby zjednání nápravy vydán na 155 kusů měřidel bez platného úředního ověření.

Závěr

Při kontrolní akci České obchodní inspekce bylo v průběhu 1. pololetí roku 2015 zjištěno minimum porušení zvláštních právních předpisů, upravujících nakládání s alkoholem a jeho značení. Z výsledků kontrol vyplývá, že prodejci alkoholu se snaží dodržovat závazné právní předpisy, týkající se prodeje alkoholických nápojů, stále však ve značném rozsahu porušují zákon o ochraně spotřebitele. Nejčastěji se jedná o porušování zásad poctivosti prodeje, a to nesprávným účtováním nabízených výrobků, nedodržením správné míry podávaných nápojů nebo používáním neověřených měřidel. K dalším nedostatkům patří neseznámení spotřebitele s cenou a nevydání dokladu o zakoupení výrobku se stanovenými údaji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…