Znojmo: Festival láká na snoubení vína a gastronomie. Slavnostně pokřtí i Vinobus

07.04.2016 16:54

Festival vína VOC Znojmo, který je svým 8. ročníkem již tradiční událostí ve znojemském kulturním kalendáři akcí, zve milovníky vína, folklóru a gastronomie na svůj další ročník. 8. květen si tak mají zapsat do kalendáře všichni ti, kteří mají rádi kombinace dobrého vína, jídla a hudby. Třešničkou na dortu bude v rámci letošního programu slavnostní křest Vinobusu VOC Znojmo. Pro jarní květnové dny si nemůžete vybrat lepší místo než právě Znojmo!

Znojmo: Festival láká na snoubení vína a gastronomie. Slavnostně pokřtí i Vinobus
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Stejně jako v loňském roce, kdy festival přilákal na 8 800 návštěvníků z celé ČR, bude i letos připravena ochutnávka nově certifikovaných vín VOC Znojmo. Na návštěvníky čekají ta nejlepší a nejtypičtější vína Znojemska – vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené,“ říká předseda spolku VOC Znojmo František Koudela. Na která nově certifikovaná vína se budou moci návštěvníci těšit, bude jasno po zatřiďování vín 7. dubna.

Festival doplní ochutnávka regionální gastronomické speciality – Pohořelického kapra připraví přední znojemské hotely a restaurace na několik způsobů. A protože láska ke Znojemsku by neměla procházet jen žaludkem, nesmí chybět bohatý kulturní program s živou hudbou a tancem.

Hlavní program bude opět probíhat na Horním náměstí. „Zahrají nám jednak místní soubory, jako Dyjavánek a Cimbálová muzika Antonína Stehlíka. O své umění se podělí Dětský folklórní soubor Krahuláček, folklórní soubor Iskérka a hudební formace Docuku s Jitkou Šuranskou. S projektem Essence, který spojuje jazz, soul a folklór, přijede Hanka Gregušová. Na festival zavítají i držitelé ceny Anděl – skupina Bezobratři,“ vyjmenovává účinkující Koudela.

Důležitou součástí festivalu budou i odrůdové ulice – novinka loňského roku, která se setkala s pozitivním ohlasem návštěvníků. Lidé korzovali z jednoho místa na druhé, čímž ožilo prakticky celé centrum Znojma. I letos se tak návštěvníci mohou těšit na Sauvignonovou ulici, Ryzlinkový trh a Veltlínské náměstí. Všechna tři místa budou mít vlastní hudební program v podání cimbálových muzik.

Součástí programu bude slavnostní křest Vinobusu

V rámci programu festivalu bude spolek VOC Znojmo představovat také svou novinku – unikátní vinařský turistický autobus – Vinobus, který Znojemskem brázdí od 1. dubna. „Po celý den bude Vinobus k vidění na Horním náměstí. Naši průvodci zájemcům rádi vysvětlí, jak Vinobus funguje, poradí jim, co díky Vinobusu mohou vidět a zodpoví i veškeré dotazy,“ vysvětluje Koudela.

„Součástí programu bude také slavnostní křest Vinobusu za účasti jeho největších podporovatelů, který je naplánován na 13:00,“ doplňuje Koudela. Během festivalu lze navštívit Informační centrum VOC Znojmo ve Vlkově věži na ulici Kollárova ve Znojmě. Otevřen bude i ochoz věže s vyhlídkou. Připraveni jsou organizátoři festivalu také na rodiny s dětmi – malé ratolesti si budou moci hrát v dětském koutku.

Pro návštěvníky festivalu bude stejně jako v předešlých letech připravena soutěž o hodnotné ceny. Výherci se mohou těšit na vína VOC Znojmo, na předplatné časopisu Sommelier nebo na předplatné časopisu Wine & Degustation.

Vstup na festival je zdarma. Degustace probíhá formou placených bločků. Více informací k Festivalu vína VOC Znojmo naleznete na stránkách ZDE nebo na facebooku ZDE.

Festival se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a za podpory Vinařského fondu ČR a města Znojma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…