Žofínské fórum o zabezpečení dodávek zemního plynu

27.11.2014 12:54

Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky bude hlavním tématem Žofínského fóra, které se koná dnes, 27. listopadu od 13 hodin ve Velkém sále paláce Žofín v Praze.

Žofínské fórum o zabezpečení dodávek zemního plynu
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

V úvodním bloku vystoupí předseda vlády Bohuslav Sobotka, Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu a Václav Bartuška, velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti. Mimo jiné vystoupí i členové Rady Českého plynárenského svazu Ludvík Baleka a Radek Benčík.

Na Žofínském fóru budou diskutované otázky, které souvisejí se zabezpečením dodávek plynu pro velkoodběratele i domácnosti a jejich bezpečnostními riziky a aktuální situací v evropském regionu. Mezi vystupujícími budou i členové Rady Českého plynárenského svazu Ludvík Baleka a Radek Benčík. Dalšími vystupujícími bude člen představenstva RWE Česká republika a jednatel RWE Energie Tomáš Varcop a Pavel Janeček, předseda představenstva Pražská plynárenská aj.

„Do snížení bezpečnostních rizik investuje plynárenství velké prostředky, ať se jedná o rozšiřování zásobníků, údržbu plynovodů, ale zejména diversifikaci přepravních cest zemního plynu. V mezinárodním srovnání je celková úroveň a spolehlivost plynárenské soustavy ČR velmi vysoká. I případné přerušení dodávek ruského zemního plynu na Ukrajinu nebude mít bezprostřední dopady na odběratele v ČR. Vzhledem ke svému propojení na vysoce kapacitní evropské mezinárodní plynovody, jako je NordStream, které vedou z Ruska severní cestou, problém s dodávkami plynu ČR mít nebude. Není opravdu důvod k žádným obavám, v novém propojení české soustavy severní cestou přes hranice s Německem máme dnes velkou strategickou výhodu pro spolehlivé dodávky a závislost Evropy na ruském plynu se snižuje,“ říká Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu.
Generální partnerem fóra je Pražská plynárenská a Moravské naftové doly. Hlavním partnerem je společnost RWE. Dalšími partnery je NET4GAS, Europe Easy Energy a Česká spořitelna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…