Zoo Děčín: Dalším přírůstkem je tropická veverka Prévostova

28.03.2021 13:14

Nádherně zbarvená tropická veverka je dalším přírůstkem v děčínské zoologické zahradě. Opět po roce se podařilo rozmnožit ohroženou veverku Prévostovu.

Zoo Děčín: Dalším přírůstkem je tropická veverka Prévostova
Foto: Zoo Děčín
Popisek: Zoo Děčín

„Narodila se zhruba před 2 měsíci. Na to, že je na světě, ale chovatelé přišli až v těchto dnech, kdy vylezla z hnízdní budky. Samice totiž rodí mláďata do úkrytu, který chovatelé nekontrolují z toho důvodu, že by matka mohla mláďata ze stresu buď přestat kojit nebo je dokonce sežrat,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Samice tohoto druhu pohlavně dospívají v devátém měsíci života a samci už v sedmém. Veverky Prévostovy jsou březí 42 dní a obvykle se jim rodí jedno až tři mláďata. Ta jsou holá a slepá a váží jen 8 až 12 gramů. Samice je kojí 8 až 9 týdnů, pak začínají sama přijímat potravu. Ta se skládá převážně z ovoce, zeleniny, malé porce hmyzu a samozřejmě pro veverky nepostradatelných oříšků. Ve volné přírodě plní důležitou roli roznašeče semen, protože po okousání měkké dužiny různých plodů často odhazují pecky.

Tento druh veverky žije v deštných lesích jihovýchodní Asie, zejména na Malajském poloostrově, ostrovech Sumatra a Borneo a menších ostrovech v jejich okolí. Introdukovaný byl taktéž na ostrov Sulawesi. Jde se o denní druh, nicméně nejvíce aktivní jsou zvířata v podvečer a večer. Patří k nejnádherněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná. Svrchní část těla je černá, naspodu převládá kaštanově červená a zářivě bílá, na nose a na tvářích je bílý pruh stejně jako na bocích a stehnech. Velké vystouplé oči prozrazují skvělý zrak. Veverka Prévostova žije v malých rodinných skupinách a dorozumívá se švitořivým, ptáky připomínajícím hlasem a pohyby ocásku. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 13-28 centimetry, ocasu 8-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 250 gramů. Žije v párech nebo malých rodinných skupinách a staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívá dutiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…