Zoo Jihlava konečně získala samce vzácného aligátora čínského

01.12.2018 13:55

Po více než ročním snažení se zoologům jihlavské zoo podařilo dopárovat samici aligátora čínského vhodným samcem. Šestiletý aligátor dorazil z japonské zoo v Shizuoka, kde byl chován. Vyklubal se v záchranném centru pro čínské aligátory v Číně. Do ČR přiletěl v pátek 23. listopadu, poté putoval do Jihlavy.

Zoo Jihlava konečně získala samce vzácného aligátora čínského
Foto: zoojihlava.cz
Popisek: ZOO Jihlava

Mladý aligátor zvládl přibližně jednodenní cestu ve speciální transporní bedně zcela bez problémů. Při přesunu do expozice uvnitř tropického pavilonu Zoo Jihlava byl samec změřen a byly mu odebrány vzorky z kloaky k bakteriologickému vyšetření. Nyní ho čeká minimálně třicetidenní karanténa.

„Se samicí, pocházející původně z nizozemského Emmenu, se samec setká nejdříve v dubnu příštího roku. Do té doby se budou seznamovat přes kontaktní bariéru, aby si případně nemohli ublížit,” vysvětluje ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

„Sehnat čínského aligátora, je extrémně těžký úkol. Jde totiž o jednoho z nejvzácnějších zástupců řádu krokodýli, kam kromě krokodýlů patří právě aligátoři, kajmani a gaviálové. Tím, že v současnosti máme pár aligátorů čínských, jsme však v našem snažení vlastně stále na začátku. Nejtěžším úkolem totiž bude snaha o jejich rozmnožení, což je stále oříšek i pro ty nejzkušenější chovatele,” dodává Vašák.

Aligátoři čínští jsou spolu se známějšími a většími aligátory severoamerickými jedněmi ze dvou druhů aligátorů. V Číně žijí v subtropickém pásmu, takže jsou relativně chladnomilní a ke svému rozmnožování dokonce potřebují zimní odpočinek při teplotách kolem 12 – 15°C. Živí se bezobratlými živočichy, jakými jsou třeba korýši, dále rybami a dalšími drobnými obratlovci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…