Zoo Liberec: Ptačí orloj

01.11.2018 15:16

Liberecká zoo si pro návštěvníky připravila novou atrakci – Ptačí orloj. Ten je umístěný v nejstarším domku v areálu zoo, v cukrárně U čápa ve spodní části zoo. Novinka se návštěvníkům poprvé představila již začátkem října v rámci oslav Světového dne zvířat, ale až nyní byl zahájen jeho pravidelný provoz.

Zoo Liberec: Ptačí orloj
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Ptačí orloj připomíná ohrožené druhy zpěvných ptáků z oblasti jihovýchodní Asie, které se ocitají na pokraji vyhynutí. Každou celou hodinu se na štítu cukrárny otevřou dvířka, postupně se objeví šest pěvců a zazpívají svou ptačí melodii. Návštěvníci se mohou seznámit se zpěvem majny Rothschildovy, loskutáka velkého, sojkovce dvoubarvého, bulbula korunkatého, šámy bělořité a krasky krátkoocasé jávské. Cílem orloje je nejenom zatraktivnit pobyt návštěvníkům zoo, ale především upozornit na problém vymírání těchto ne příliš známých ohrožených druhů. „Nápad na realizaci orloje v zoo se poprvé zrodil již před deseti lety, ale díky jiným prioritám jsme tuto myšlenku stále odsouvali. Nyní přišla ta správná doba. Budeme slavit sté výročí, a především koordinujeme světovou ochranářskou kampaň s názvem Silent Forest (Ztichlý les)“, vysvětluje ředitel Zoo Liberec, David Nejedlo.

Kampaň si klade za cíl upozornit na současný masivní úbytek a vymírání ptačích druhů v tropických deštných lesích v jihovýchodní Asii. To je vedle ztráty přirozeného prostředí způsobeno především jejich nadměrným lovem. Některé druhy pěvců jsou pro své výjimečné a líbivé zbarvení nebo unikátní zpěv v masivních počtech odchytávány z lesů a prodávány na trzích. Pokud nedojde k zásahu ihned, některé ptačí druhy zcela vyhynou.

K nápadu s orlojem se Zoo Liberec inspirovala v Kryštofově údolí, kde byl v roce 2008 vybudován orloj v bývalém objektu trafostanice. Na vzniku ptačích hodin v liberecké zoo se podíleli i samotní autoři stroje v Kryštofově údolí. Rozsáhlou projektovou dokumentaci připravili mechatronici z Technické univerzity v Liberci, samotná mechanika pak vznikala v modelárně Milana Jelínka v Machníně u Chrastavy. Autorem dřevěných soch indonéských pěvců v nadživotní velikosti je známý český sochař Jan Švadlenka, který pro Zoo Liberec vytvořil již řadu dřevěných a kamenných plastik v rámci každoroční umělecké akce EtnoArt.

„Celá práce na orloji trvala více než rok. Věříme, že tato nová atrakce propojená s ochranou přírody se stane dalším turistickým lákadlem nejen pro naší zoo, ale i pro liberecký region“, dodává David Nejedlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…