Zoo Praha chová jako jediná v Evropě největší africkou „rybí sovu“

14.09.2019 18:23

Tento víkend budou poprvé v České republice k vidění ketupy Pelovy, největší africké „rybí sovy“. Měří až 60 centimetrů, váží přes dva kilogramy a v rozpětí křídel dosahují více než 1,5 metru.

Zoo Praha chová jako jediná v Evropě největší africkou „rybí sovu“
Foto: red
Popisek: Nové logo ZOO Praha

 Ačkoli se jedná o velmi atraktivní, velký druh sovy, již více než 25 let není chována v žádné zoologické zahradě v Evropě, protože získat ji je velmi obtížné. Dosud se ji také nepodařilo v žádné zoologické zahradě rozmnožit.

Dva páry těchto vzácných rybožravých sov získala pražská zoo letos v červenci z chovného centra nedaleko italského Milána. Se specializovaným neveřejným chovným centrem Monticello Zoo Praha dlouhodobě spolupracuje i v chovu ketup malajských a sov indických. Poslední ketupy Pelovy byly chovány v zoologické zahradě v jihoafrické Pretorii v roce 2003, posledním evropským zástupcem tohoto druhu byla ketupa chovaná v zoo v Paříži do roku 1999.

Od víkendu budou ketupy Pelovy v pražské zoo k vidění v expozici tzv. rybích sov ve spodní části zoo, vedle ketup malajských, které úspěšně rozmnožuje jako jediná evropská zoo, a to od roku 2009. V loňském roce se podařil odchov dokonce ve druhé generaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…