Zoo Zlín: První odchov plameňáků malých

23.02.2015 14:27

Plameňák malý je nejmenším a zároveň nejrozšířenějším plameňáčím druhem, jeho populace v přírodě však v poslední době klesá. V ZOO Zlín jde o jeden z nejdéle chovaných druhů, první ptáci do naší zoo přišli již v roce 1984 a od té doby jsou chováni nepřetržitě.

Zoo Zlín: První odchov plameňáků malých
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Někteří plameňáci z našeho hejna jsou tak více než třicetiletí. Na rozdíl od plameňáků růžových nebo kubánských jsou však v zajetí chováni jen sporadicky. Jejich rozmnožení je velkou událostí, protože v současné době je nepravidelně rozmnožují jen v německém Lipsku.

Jelikož se tento druh dlouhodobě nedařilo odchovávat, tak jsme se snažili utvořit podmínky, které co nejvíc připomínají podmínky přirozené pro hnízdění plameňáků malých. Prvním kritériem bylo utvoření velkého hejna, které ptáky stimuluje k hnízdění. Protože jsme byli omezeni prostorem našeho zimoviště, tak jsme přistoupili k umístění pásu zrcadel v okolí hnízdiště, takže vznikl dojem velké kolonie. Dále jsme pro hnízdní období zvedli teplotu v zimovišti, kde ptáci hnízdí, na více než 30°C. Podmínkou bylo také krmení našeho hejna těmi nejkvalitnějšími granulemi pro chov plameňáků, které jsou na trhu k sehnání. V roce 2012 se objevila první snůška. Několik párů z hejna si poprvé postavilo hnízda a samice snesly vejce.

Až v letošním roce jsme se dočkali prvního oplozeného vejce. Vejce jsme inkubovali v líhních, aby při častých roztržkách mezi hnízdícími páry nedošlo k jejich poškození. Dne 12. 2. jsme podsadili pod rodičovský pár nalíhnuté vejce. Následující den bylo již mládě vylíhnuté. V současné době již malý plameňák na hnízdě postává a zanedlouho jej úplně opustí a vydá se s rodiči mezi ostatní ptáky.

Pokud se jej podaří odchovat do dospělosti, bude to nejen republikový prvoodchov, ale zároveň teprve 2. úspěšný odchov v rámci Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…