Zpravodaj koordinačního střediska transplantací

23.05.2014 14:12

Pohled do historie transplantací

Zpravodaj koordinačního střediska transplantací
Foto: Koordinační středisko transplantací
Popisek: Zajímavá čísla

Již odpradávna lidé přemýšlejí, jak nahradit poškozené nebo ztracené části lidského těla. První nevědecké pokusy započaly již ve starověku, kdy dva čínští chirurgové transplantovali svým pacientům tkáně i orgány. Vědecká éra započala až na počátku 20. století transplantací ledvin u psa. U člověka byl tento zákrok poprvé úspěšně proveden v roce 1954, kdy 23letému pacientovi darovalo svou ledvinu jeho jednovaječné dvojče. Zemřel ve 32 letech.

V 60. letech se postupně začaly transplantovat i ostatní orgány - játra, plíce i srdce. První transplantaci srdce u člověka provedl v roce 1967 Christiaan Barnard v Kapském Městě. Příjemcem byl 54letý muž, který zemřel 18. den po operaci na zánět průdušek a plic. Zajímavé bylo, že Ch. Barnard ignoroval tvrdé rasistické zákony v JAR a bělochovi transplantoval srdce míšence.

Transplantace srdce v Čechách

V roce 1968 byla provedena transplantace srdce také v tehdejším Československu. Vedl ji tým akademika Šišky. Pacientka po šesti hodinách zemřela. V začátcích transplantací srdce to nebylo nic neobvyklého. V 60. letech dosahovalo jednoleté přežívání po srdeční transplantaci hodnot pouze okolo 25 %. Nyní je jednoleté přežívání udáváno u 80 % pacientů, pětileté kolem 70 % a desetileté u 50 % pacientů. První transplantace srdce v České republice byla provedena v pražském IKEMu v roce 1984.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…