Zrušit povinné ručení nelze, přejít ke konkurenci ano. Víte, kdy lze změnit pojišťovnu?

21.11.2017 10:10

Zrušit nevýhodné povinné ručení chce občas každý. Někteří řidiči proto vymýšlí nesmyslné triky v podobě fiktivního prodeje vozidla, dočasného vyřazení vozu z evidence, nebo zrušení pojistné smlouvy kvůli neplacení. Avšak tyto nepoctivé finty se vám nemusí vyplatit. Změnit povinné ručení lze i jinak a bez nekalých praktik.

Zrušit povinné ručení nelze, přejít ke konkurenci ano. Víte, kdy lze změnit pojišťovnu?
Foto: Dotfox
Popisek: Povinné ručení - ilustrační foto

Zrušit povinné ručení nelze, je zákonem stanoveným pojištěním, bez kterého nemůže být automobil provozován na silničních komunikacích. Nevyhovuje-li vám sjednané povinné ručení u vaší pojišťovny, můžete ho ale převézt ke konkurenci. Pouze však za určitých předpokladů.

Změnit pojišťovnu můžete v šestitýdenní výpovědní lhůtě

Nejjednodušší je ukončit povinné ručení před výročím smlouvy. Nezbytné ale je splnit základní pravidlo, a to ukončit smlouvu ve výpovědní lhůtě. Ta obvykle trvá šest týdnů, pokud lhůtu propásnete, budete moci změnit pojišťovnu opět až za rok.

Šest týdnů před výročím vaší smlouvy ale už musí mít pojišťovna písemnou výpověď na stole. Vhodné je proto začít změnu řešit s dostatečným předstihem, a to zhruba dva měsíce před dalším obnovením smlouvy.

Kdy lze změnit povinné ručení?

Nechce-li se vám čekat na výpovědní lhůtu, pak můžete změnit povinné ručení i jinak. Mezi další případy, kdy lze zrušit pojistnou smlouvu, patří:

  • změna tarifních podmínek
  • prodej automobilu
  • krádež automobilu
  • ekologická likvidace vozu
  • pojistná událost

I u těchto případů je ale nutné pojištění zrušit zavčasu. Jestliže vám nevyhovují nové tarifní podmínky, máte na změnu pojišťovny jeden měsíc od obdržení dopisu, ve kterém se dozvíte, že pojišťovna upravuje pojistné podmínky.

To samé ale neplatí tehdy, dochází-li ke změně pojistného z důvodu bonusu či malusu. Pokud tak pojišťovna navýší sazbu kvůli škodné události, nejedná se o relevantní důvod, který by zakládal nárok na zrušení smlouvy. Znamená to tedy, že pojistník může ukončit povinné ručení až podle zákonem stanovených podmínek.

Bez čeho se výpověď smlouvy neobejde?

Ať už budete vypovídat smlouvu z toho či onoho důvodu, vždy musí být výpověď písemnou formou. Jestliže rušíte povinné ručení kvůli prodeji, krádeži či likvidaci vozidla, pak se na vás žádná výpovědní lhůta nevztahuje. V těchto případech je ale nutné dodat pojišťovně zároveň i další dokumenty, které potvrzují, že bylo s automobilem naloženo tak, jak říkáte.

Nejčastěji je zapotřebí dodat:

  • kupní smlouvu
  • technický průkaz se záznamem o převodu
  • policejní protokol o krádeži automobilu
  • doklad o ekologické likvidaci vozidla

TIP: Jestliže nejste spokojeni s podmínkami povinného ručení ihned po jeho sjednání, pak máte nárok do dvou měsíců od podepsání smlouvy odstoupit bez nutnosti udávání důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…