Zubr česal chmel pro své nové pivo Grand

06.09.2014 18:26

Česání chmele na chmelnici v Čekyni zahájili ve středu 3. září zaměstnanci pivovaru Zubr. Nechyběli mezi nimi ani paní sládková či ředitel pivovaru. Zahájení sklizně se účastnil rovněž hokejový trenér Miloš Říha, patron nového piva Zubr Grand a Vladimír Lichnovský, předseda Zemědělského družstva Kokory. Chmel je totiž dominantní ingrediencí nového jedenáctistupňového ležáku a právě čtyřnásobné chmelení dodává této pivní novince neodolatelné chmelové aroma a jedinečnou hořkost jeho chuti.

Zubr česal chmel pro své nové pivo Grand
Foto: ZUBR
Popisek: ZUBR

Chmel je při vaření piva jednou z nejdůležitějších ingrediencí a velmi zásadně ovlivňuje jeho výsledný charakter. Proto pivovar velmi dbá na výběr odrůdy, kterou při výrobě svého zlatavého moku používá. „Chmel z tršické oblasti dává pivu nezaměnitelné chmelové aroma, které těžko hledáte v zahraničních chmelech,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru.

Do příprav nového piva se zapojili i příznivci piva Zubr. Jméno pro nové pivo navrhovalo několik stovek facebookových fanoušků, účastníků červnového festivalu Zubrfest a zaměstnanců pivovaru. Celkem bylo navrženo více než 300 názvů, přičemž jméno Grand se v návrzích objevilo hned několikrát, a to nezávisle na sobě. Vybrané finální návrhy byly velmi pozitivně přijaty v následném testování mezi spotřebiteli, které probíhalo během prázdnin ve vybraných restauracích se Zubrem na čepu. Grand v něm s výraznou převahou nad jinými názvy dominoval.

Že je Grand opravdu výjimečným pivem, dokládá i skutečnost, že má svého čestného patrona, kterým je Miloš Říha, úspěšný hokejový trenér a přerovský rodák. „Patronát beru velmi zodpovědně. Proto se aktivně, a opravdu velmi rád, zapojuji do některých činností spojených s výrobou piva. Patří k tomu i dnešní sbírání chmele,“ komentuje svou účast na chmelnici v Čekyni.

Chmel je plodina, která je velmi citlivá na přírodní podmínky a daří se mu jen v několika málo tuzemských regionech se specifickým klimatem. „Máme s pěstováním chmele bohaté zkušenosti. Naší doménou je poloranný žatecký červeňák, což je odrůda typicky českého chmele, kterému se na Moravě, konkrétně zde u nás v tršické oblasti, velmi dobře daří. Proto je považován za nejkvalitnější na světě,“ říká Vladimír Lichnovský, předseda ZD Kokory.

Zbrusu nová jedenáctka je letošní největší novinkou pivovaru Zubr. Oficiálně bude ZUBR Grand představen veřejnosti v sobotu 27. září na Svatováclavských slavnostech na výstavišti v Kroměříži.

Veřejnost se Granda dočká začátkem října, kdy bude k dostání jako čepované pivo v pivnicích a restauracích. Ředitel pivovaru věří, že ZUBR Grand bude mít u spotřebitelů úspěch. „Aktuální trendy jednoznačně hovoří o vzrůstající oblibě jedenáctistupňových piv, jakož i stále se zvyšujícímu zájmu o tradičně vařená piva,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru. Oprávněnosti jeho přesvědčení dodává i ochutnávka zkušebních vzorků piva Grand, která proběhla na červnovém Zubrfestu. Návštěvníci toto pivo velmi pozitivně hodnotili v kategoriích hořkost, pitelnost, plnost a celková chuť.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. V loňském roce získala značka ZUBR Gold ocenění Absolutní vítěz mezi všemi značkami na soutěži Zlatý pohár Pivex 2013 a obhájila tak ocenění z předešlého roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…