Zvláštní případ: šumavské káně nosilo měsíc hlavu dolů

25.12.2013 14:10

Je to zvláštní případ. Ve Stanici pro handicapovaná divoká zvířata Správy NP a CHKO Šumava v Klášterci u Vimperka řeší jen těžce uvěřitelný případ nemocného káněte, kterému se z ničeho nic obrátila hlava i s krkem o 180 stupňů směrem dolů. A s hlavou mezi koleny žilo celý měsíc. Nakonec se krk vrátil do stabilní polohy. Nad celým případem kroutí hlavou zvěrolékaři i zkušení šumavští ošetřovatelé.

Zvláštní případ: šumavské káně nosilo měsíc hlavu dolů
Foto: NP Šumava
Popisek: Petr Juha, vedoucí záchranné stanice pro handicapovaná divoká zvířata

Na začátku října přijali ve Stanici pro handicapovaná divoká zvířata, který v Klášterci u Vimperka provozuje Správa NP a CHKO Šumava mládě káněte. Bylo vyčerpané, možná přiotrávené, nemohlo létat. Někdo ho nalezl nedaleko Záblatí na Prachaticku a zavolal záchranáře.

„Káně bylo v dobrém stavu. Muselo jen nabrat síly. Normálně několik dní žralo a plánoval jsem, že ho za týden vypustíme zpátky do přírody,“ popisuje Petr Juha, vedoucí záchranné stanice. Jaké ale bylo překvapení, když mělo káně z nepochopitelných důvodů druhý den hlavu v kolenou, tedy krk obrácený o 180 stupňů směrem dolů. „Vůbec jsme nevěděli co se děje. Obvolal jsem několik známých záchranných stanic v republice, ale nikdo nám neporadil. S takovým případem se prostě nikde nesetkali,“ popisuje Juha zcela neobvyklou situaci. Zvláštní bylo, že káně i v této obrácené životní poloze normálně fungovalo. Snažilo se chodit a také žralo. „Samozřejmě mu ta chůze nešla a často se převracelo na záda. Příjem potravy mělo také podstatně ztížený a z toho důvodu stále sláblo,“ líčí Juhův kolega Petr Toman.

Tento stav trval zhruba jeden měsíc, kdy se absolutně nic neměnilo, pomalu se schylovalo k nejhoršímu. Minulý týden došla Petru Juhovi trpělivost - i z toho důvodu, že káněti docházely síly i chuť do života. Vzal si rukavice, krk malého dravce promnul a snažil se ho opatrně vrátit nahoru. Nepodařilo se a vypadalo to, že je s kánětem konec. Když šel druhý den káně krmit, čekal na něj v kleci zcela normální pták s narovnaným a vzpřímeným krkem. „Od té doby normálně žere, má se čile k světu, všechno je jak má být. Přitom jsem nic zvláštního neudělal. Každopádně to vypadá, že káně i vypustíme zpátky do přírody,“ uvádí Juha, který se ve stanici stará i o velmi známého rysa, pro kterého se v médiích vžila přezdívka David Copperfield. „Z Davida už se stala velká šelma. Do divočiny se vrátit nemohl, protože si moc zvykl na lidi a před svým zraněním si nezískal důležité návyky pro život v lese. Proto musí zůstat na stanici. Na jaře pro něj postavíme nový venkovní výběh, kam se na něj návštěvníci budou chodit dívat,“ uzavírá Petr Juha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…