Zvýšení minimální mzdy znamená změnu pro stovky tisíc klientů VZP

27.07.2013 9:30

Zvýšení minimální mzdy, o kterém v minulých dnech rozhodla vláda, bude pro 150 tisíc klientů VZP znamenat, že si musí sami změnit odvody na zdravotní pojištění. Jde například o studenty nad věkovou hranicí 26 let nebo o některé nezaměstnané. Každý měsíc budou muset odvést na zdravotní pojištění o 68 korun víc než doposud. Na změnu musí zareagovat také všichni zaměstnavatelé, kteří jsou povinni upravit odvody na pojistné u svých zaměstnanců.

Zvýšení minimální mzdy znamená změnu pro stovky tisíc klientů VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

VZP dlouhodobě usiluje o to, aby všichni její klienti, partneři i plátci pojistného byli co nejlépe informováni o novinkách, které se jich týkají. Proto považuje za důležité upozornit i na změny související s navýšením minimální mzdy.

Minimální mzda je vyměřovacím základem pro odvody zdravotního pojištění u tzv. osob bez zdanitelných příjmů. To jsou ti lidé, kteří celý kalendářní měsíc nejsou zaměstnáni, nemají příjem z podnikání nebo za ně neplatí pojistné stát. Tedy například studenti nad 26 let nebo nezaměstnaní, kteří nejsou evidováni na úřadu práce.

Všechny osoby bez zdanitelných příjmů si musí po zvýšení minimální mzdy zvýšit odvody na zdravotní pojištění o 68 korun. Minimální mzda vzroste z 8 000 na 8 500 korun. Proto se z ní vypočítaná částka pojistného (13,5 %) zvýší z 1 080 na 1 148 korun. Jelikož zvýšení platí od srpna, musí být platba pojistného navýšena již za srpen. Ta je u osob bez zdanitelných příjmů splatná nejpozději 9. září 2013.

U zaměstnanců je minimální mzda minimálním vyměřovacím základem pro odvod pojistného. Dojde tím ke zvýšení doplatků do minimálního vyměřovacího základu či ke zvýšení platby za každý den neplaceného volna. V tomto případě jde ale o povinnost zaměstnavatele, zaměstnanci se nemusí sami o nic starat. Odvod pojistného za srpen je
 u zaměstnavatelů splatný do 20. září 2013. Pro podnikatele se zvýšením minimální mzdy odvody na zdravotní pojištění nemění, stejně jako se nemění platba státu za státní pojištěnce.

Naposledy byla minimální mzda zvýšena od 1. ledna 2007, a to ze 7 955 Kč na 8 000 Kč. V posledních letech tedy stagnovala a z ní vypočítané pojistné zůstávalo na výši 1 080 Kč. Naopak průměrná mzda, z níž se mj. vypočítává minimální pojistné osob samostatně výdělečně činných, každoročně narůstá. V roce 2013 je minimální záloha na pojistné u OSVČ na pojistné 1 748 Kč.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

reklama

autor: VZP

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…