dTest: Anonymní sociální síť Sarahah je zneužívána k šikaně

18.02.2018 11:23

Sarahah je mobilní aplikace umožňující výměnu anonymních zpráv. Od kohokoliv komukoliv, o čemkoliv, o komkoliv. Anonymita zvyšuje riziko zneužití, pomluv a kyberšikany mezi mladistvými. Varovala před tím španělská spotřebitelská organizace OCU.

dTest: Anonymní sociální síť Sarahah je zneužívána k šikaně
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Sarahah je aplikace ze Saudské Arábie. Její název hovoří o upřímnosti a může být propojena s další oblíbenou aplikací, se Snapchatem. Rychle si získala oblibu a z Google Play ji stahují miliony uživatelů.

Zpočátku byla určena k optimalizaci práce v rámci jedné firmy formou zpětné vazby mezi kolegy. Pak se však rozšířila a začala působit problémy s narušováním soukromí nezletilých.

Jak to funguje?

Po stažení Sarahah si zvolíte přezdívku a obrázek, se kterými se budete objevovat ve vyhledávání, kde vás najdou a spojí se s vámi jiní známí či neznámí uživatelé, i když je v zásadě možné se tomu vyhnout nastavením soukromí.

V tu chvíli již máte svůj profil i vlastní URL, které můžete šířit na sociálních sítích a upozornit tak své přátele, že na Sarahah jste. Od té chvíle vás může kdokoliv anonymně hodnotit – že jste dobrý, špatný, nepříjemný, odporný, mimo mísu atd. Hodnotitelé mohou být registrováni na Sarahah, ale nemusí – stačí, když si vaši přezdívku vygooglují. Jednoduché použití i zneužití. Je pak na vás, jak budete takové vzkazy vnímat. Odpovídat na ně nemůžete, jsou jednosměrné.

Kyberšikana a šikana

Na Sarahah musíte být připraveni na nejrůznější vzkazy – o tom, jak vypadáte, o vašem zdraví, sexuálním životě, školních nebo pracovních výkonech. Nikdo je nekontroluje, neprocházejí žádným filtrem. Běžně se stávají nástrojem šikany a kyberšikany po celém světě. Aplikace po vás při přihlašování vyžaduje přístup k vašim kontaktům, fotkám, foťáku a wi-fi se vším, co k tomu patří. Skutečný ráj pro hackera, který se rozhodne zjistit, kdo za některou z vašich zpráv stojí.

Naši španělští kolegové doporučují, abyste před stažením zvážili, kolik neobjektivní a zlomyslné kritiky snesete. Mluvte o těchto záležitostech se svými dětmi, vysvětlete jim, k čemu vede anonymita, a pomozte jim vybrat nejvhodnější aplikace ke komunikaci s přáteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…