dTest: Může být ohřívané jídlo zdravé?

25.04.2018 21:17

Ohřívat nebo neohřívat? Je jedno, zda se jedná o doma uvařené, koupené předpřipravené nebo hotové pokrmy či o polotovary – stačí dodržet pár pravidel a zůstanou stejně chutné, nepřijdou o výživové vlastnosti a neuškodí vašemu zdraví. Zajímavé informace nabízí Slovinský svaz spotřebitelů.

dTest: Může být ohřívané jídlo zdravé?
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Vaříme-li koupené částečně připravené jídlo, řídíme se návodem a nachystáme si jej těsně před konzumací. Co však se zbytkem domácího pokrmu, který nechceme vyhodit?

Potenciální nebezpečí v sobě skrývají maso a ryby, vejce, mléko a výrobky z nich, protože mohou obsahovat patogenní organizmy. Těm se nejlépe daří při teplotách mezi 5 a 63 °C. Proto se doporučuje tyto potraviny zahřívat na 70 °C a více, aby došlo k pasterizaci. Drůbež připravujte při minimálně 85 °C, zbytky masa a ryby při nejméně 75 °C. Mléko se pasterizuje 20 minut při 63 °C nebo 15 vteřin při 72 °C. Potraviny s obsahem škrobu (brambory, těstoviny, luštěniny, kořenová zelenina) upravujeme při 85-100 °C. Po uvaření jídla jej lze přihřívat na zhruba 65 °C po dobu dvou hodin, ale pak je nutné rychle zchladit a uložit do lednice, zpracovat nebo vyhodit.

Čerstvě připravený pokrm může zpravidla chladnout při pokojové teplotě nejdéle dvě hodiny. Pak se musí buď ohřát a sníst, nebo rychle zchladit a uchovat v čisté nádobě v lednici při 5 °C. Za těchto podmínek vydrží až tři dny.

Výživové hodnoty při ohřívání částečně mizí. Vyplývá to z dvacetiletého výzkumu amerického ministerstva zemědělství. O kolik klesnou, záleží na způsobu přípravy a na teplotě.

  • Nejzávislejší na teplotě a době tepelné úpravy jsou vitaminy rozpustné ve vodě – C, B1 a B2. Vaření je ničí až z 25 % (brambory při vaření ztrácejí až 75 % vitaminu C). O dalších 10-15 % těchto vitaminů přijdete při následném ohřívání jídla.

  • Ztráta jiných vitaminů je za stejných podmínek o něco nižší, okolo 15 %.

  • Minerály odolávají vyšším teplotám lépe. Jejich obsah se snižuje zhruba o 15 %, zejména při úpravě v páře nebo ve vodě, která se pak sleje a vyhodí.

  • Studie nezaznamenala ztrátu sacharidů, tuků ani proteinů.

Téměř vše tedy lze ohřát, je však třeba dbát na přiměřenou, ne příliš vysokou teplotu a omezit čas ohřívání. Držte se několika pravidel:

  • Polévky a jídla ohřívejte jen do bodu varu.

  • Ostatní pokrmy si uchovávají živiny do 73 °C a pěti minut ohřevu, proto dobu zbytečně neprodlužujte

  • Je vědecky dokázáno, že nejlépe uchová vlastnosti jídla mikrovlnka a ohřev v páře. Hned za ně se řadí trouba předehřátá na 120 °C a pak ztlumená na 100 °C, když je v ní pokrm v přikryté nádobě na 20 minut.

Ohřívání jídla brání jeho plýtvání a umožňuje nám vychutnat si více to, co máme rádi. Jen musíme vědět, jak si počínat nejlépe.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…