dTest: Proč myčka nádobí nejen myje, ale i poškozuje

27.11.2017 8:47

Skvrny na příborech, pruhy na skle, matné skleničky. Jak se těmto potížím při mytí v myčce vyhnout, radí dánská organizace spotřebitelů Taenk.

dTest: Proč myčka nádobí nejen myje, ale i poškozuje
Foto: dTest
Popisek: dTest

Bílý povlak na skle mytém v myčce vzniká z reakce kyseliny křemičité za teploty přesahující 60-65 °C. Proto skleničky myjte při teplotách do 55 °C, při krátkých programech a nejlépe bez sušení. Vlhkost během sušící fáze sklu neprospívá, je tedy vhodné myčku otevřít již po posledním opláchnutí a páru tak vypustit ven. Nejlépe pak vyleštíte sklenky utěrkou. Jemný křišťál myjte vždy ručně.

Sklu v myčce škodí i příliš silné mycí prostředky nebo špatná funkce filtru soli. Nádobí pak vypadá jako zamlžené, usazuje se na něm vápník. Zbavit se takového povlaku lze ponořením do teplé vody s kyselinou octovou v poměru 2 dl kyseliny na 1 l vody. Je třeba po celou dobu pracovat v rukavicích a roztok pak z nádobí pečlivě omýt. Pokud kyselá koupel nepomůže, znamená to, že je sklo trvale poškozeno a buď se s jeho vzhledem smíříte, nebo si musíte pořídit nové.

Rezivění nerezu

I na nerezových příborech se v myčce někdy objeví skvrnky rzi. Důvodem může být kvalita, ale i rez, která se vodou přenese z jiného mytého kusu, například šlehací metly nebo špachtle na krájení sýrů, a usadí se na jinak dokonale nerezovém povrchu. Podobně může rez přeplavat i z částí myčky, ke kterým se po mechanickém poškození jejich krytu dostává voda. Poškozený povrch ocelových příborů nebo nádobí je také náchylný k rezivění.

Na to vše je třeba myslet a dávat pozor, všimnete-li si podobných problémů. Platí, že čím dříve proti nim něco podniknete, tím spíše se vám podaří nádobí a příbory ochránit před poškozením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

9:25 V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

Evropa už není tak bezpečná, jak bývala, soudí jeden z našich nejvýznamnějších česko-izraelských bez…