Antibiotika se u hospodářských zvířat používají pro udržení jejich dobrého zdravotního stavu – minimalizují infekční onemocnění a jejich negativní ekonomické dopady. Od roku 2006 je v Evropské unii zakázáno podávání antibiotik v krmivech pro stimulování růstu.
V období 2010-2015 kleslo používání veterinárních antibiotik v České republice skoro o třetinu a v mezinárodním měřítku se v tomto ohledu pohybujeme v průměru.
Jsou-li totiž v chovech nadměrně podávána antibiotika, vzniká stejně jako u lidí rezistence na jejich účinky a navíc je nebezpečí, že se do našeho těla dostanou potravinami živočišného původu. Státní veterinární dozor proto pravidelně monitoruje množství jejich zbytků v mase a vnitřnostech jatečních zvířat, v rybách, mléku, medu a vejcích a sleduje, aby k užívání antimikrobiálních léků v chovech docházelo jen ve skutečně odůvodněných případech.
Při nejmenším podezření jsou na jatkách vyšetřovány stovky vzorků. Situace se podle SVS dlouhodobě zlepšuje a nadlimitní nálezy jsou ojedinělé. Při jejich odhalení se pokaždé přijímají okamžitá opatření, aby se příslušným potravinám zabránilo v cestě ke spotřebiteli, a zpřísňuje se dozor na příslušné farmě. K činnosti veterinární správy patří i sledování evidence vedené veterináři a chovateli a dodržování ochranných lhůt léčiv.
Maximální povolené limity pro rezidua antibiotik v potravinách zaručují, že nevyvolají nežádoucí účinky na zdraví člověka po celý jeho život. Jsou stanoveny Evropskou lékovou agenturou (EMA), Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv v Brně (ÚSKVBL).
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva