dTest: Velká Británie chystá zákon o dronech

16.12.2017 12:48

Nový britský zákon poskytne policii větší pravomoc k regulaci pohybu dronů a dohledu nad jejich legálním používáním. Jeho návrh má být zveřejněn k diskuzi na jaře 2018. Co bude znamenat v praxi?

dTest: Velká Británie chystá zákon o dronech
Foto: dTest
Popisek: dTest

Policie bude mít podle chystaného zákona právo vyžadovat přistání dronů z bezpečnostních důvodů nebo zabavovat jejich součásti k prověření, zda nebyly použity k spáchání přestupku. Majitelé budou muset používat určité aplikace, aby byli dostatečně informování o zákonném a bezpečném létání. Drony nebudou smět létat ve výšce přes 400 stop (120 m) a v okolí letišť. Neustále se zvyšující počet dronů zaznamenaných v nebezpečné blízkosti letadel je znepokojující, a tato úprava by měla problém vyřešit.

Vláda Velké Británie oznámila záměr zavést registraci dronů a zvýšit bezpečnostní povědomí uživatelů již v polovině roku 2017. Nejedná se o snahu ohromný potenciál této technologie brzdit, nýbrž zabránit jejímu zneužití proti společnosti nebo jednotlivcům. Nový zákon má za cíl také otevřít cestu používání dronů k rozvoji podnikání a veřejných služeb.

Aby byl dron bezpečný

Zatímco se na britském zákoně zatím pracuje, připomíná tamější spotřebitelská organizace Which? základní pravidla létání s drony. Zákonnou odpovědnost za stroj a jeho činnost nese totiž sám uživatel a jakékoli porušení zákonů může vést k trestnímu stíhání. Úřad pro civilní letectví (CAA) proto sestavil seznam základních jednoduchých pravidel pro drony:

Nelétejte v blízkosti letišť a leteckých základen.
Držte se ve výšce pod 400 stop (nebo 120 m).
Pozorujte svůj dron po celou dobu letu.
Udržujte jej ve vzdálenosti 150 stop (nebo 50 m) od lidí a majetku a 500 stop (nebo 150 m) od skupin osob a zastavěných oblastí.
Vždy se řiďte návodem k použití.
Pamatujte, že nesete zákonnou odpovědnost za svůj stroj.

Jak vybrat dobrý dron?

Which? otestoval nejpopulárnější drony na britském trhu. Ty nejlepší mají jednoduché ovládání, umí pořídit ohromující fotky a videa, jejich baterie vydrží dlouho nabité. Při nákupu je třeba pro vlastní klid brát v úvahu také tři bezpečnostní vychytávky:

Return to home (návrat domů) je funkce zajišťující návrat dronu do místa startu, pokud ztratí spojení s ovládačem nebo mu hrozí vybití baterie.
Geofencing mají některé dražší stroje – zabrání jim vletět do zón zakázaných pro drony. Britská vláda spolupracuje s výrobci na rozšíření této technologie do většího počtu modelů. I s takto vybaveným zařízením je však odpovědnost za sledování zákazů na vás.
Obstacle avoidance (vyhýbání se překážkám) zajistí, aby dron do ničeho nenarazil. Pozor na to dávat však musíte hlavně vy.
Drony jsou fascinující fenomén z mnoha hledisek. Skutečnost, že jim bude věnován legislativní text, znamená, že se staly běžnou součástí našeho života.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…