eCentre: Chcete i Vy ušetřit na elektřině nebo plynu? Přihlaste se do e-aukce

16.06.2013 17:03

Elektřina či zemní plyn, to jsou zdroje energie, bez kterých si nedokážeme představit svoji existenci. Zároveň však za ně utrácíme nemalé finanční prostředky. Většina z nás se domnívá, že jediným způsobem, jak můžeme snížit pravidelné měsíční výdaje, je omezení spotřeby energií.

eCentre: Chcete i Vy ušetřit na elektřině nebo plynu? Přihlaste se do e-aukce
Foto: eCENTRE
Popisek: Ředitel společnosti eCENTRE, a.s. Vítězslav Grygar

Dnes to jde ovšem i jinak – sdruženým nákupem energií formou e-Aukce. Tento způsob není určen jednotlivcům, nýbrž větším skupinám odběratelů těchto energií. Domácnosti nebo malí podnikatelé sami nemají šanci získat výhodnější ceny, protože jejich odběr je příliš nízký, navíc mnohdy člověk nemá čas obíhat všechny dodavatele, studovat jejich složitě sepsané smlouvy a podmínky a pátrat, kdo mu nabídne skutečně nejvýhodnější ceny. Pokud se ovšem občané spojí a osloví dodavatele jako jeden celek, jejich vyjednávací pozice se razantně změní.

Z tohoto důvodu se také město Příbram rozhodlo, ve spolupráci se společností eCENTRE, nabídnout občanům, podnikatelům a bytovým družstvům nákup silové elektrické energie a zemního plynu formou elektronické aukce, do které se může zdarma přihlásit kdokoliv z Příbrami a blízkého okolí. Za tuto službu se nehradí žádné poplatky.

1.               Co je to e-Aukce?

Elektronická aukce, nebo také e-Aukce, je princip obchodování provozovaného ve virtuálním prostředí a funguje podobně jako dražba, pouze s tím rozdílem, že dodavatelé snižují své ceny. Větší množství zájemců - domácností nebo podnikatelů sdruží svou poptávku po elektřině a plynu do jednoho velkého balíku a nabídnou jej všem   aktivním dodavatelům na trhu v e-Aukci. Ti pak mezi sebou soutěží o to, kdo získá možnost dodávat energie těmto subjektům. Aukce probíhá elektronicky na internetu, prostřednictvím prověřeného aukčního systému. Dodavatelé vidí množství poptávané energie v jednotlivých distribučních sazbách, nejnižší aktuálně nabízenou cenu a svou cenu, kterou můžou dále snižovat, dokud aukce neskončí. Nevidí jaké odběratele draží, nevidí konkurenty v e-Aukci, ani kolik jich je. Vše je anonymní a bez možnosti jakéhokoliv ovlivnění.

2.               Kam pro informace?

Veškeré další potřebné informace získáte na kontaktním místě, které zřídila společnost eCENTRE ve spolupráci s městem Příbram v Městské realitní kanceláři, Čs. armády 5, Příbram IV. Kontaktní místo bude otevřeno každé úterý od 13 do 19 hodin od 17. června do 19. července 2013.

3.               Jak se přihlásit do e-Aukce?

Přijďte od 17. června  do 19. července 2013 na naše kontaktní místo a s sebou si přineste kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem, a to včetně všech dodatků a obchodních podmínek a také kopii ročního vyúčtování spotřeby elektřiny a plynu. Dále si připravte spojovací číslo SIPO či číslo bankovního účtu z kterého si přejete hradit odběr elektřiny či plynu. Podklady od vás zkontrolujeme, převezmeme a uzavřeme s Vámi smlouvu, která Vám zajistí účast v e-Aukci. Pozor, smlouvu s námi musí vždy podepsat ten člen rodiny, který je uveden i na smlouvách se stávajícími dodavateli.

4.               Funguje to? Důkazem jsou Říčany!

Čím více nás bude, tím nižší ceny získáme!  Tak jednoduše lze shrnout princip e-Aukce. Důkazem úspěšného spojení domácností s cílem zvýšit svou atraktivitu na trhu a dosáhnout nižších cen jsou Říčany a jejich obyvatelé. Jako jedni z prvních pomocí e-Aukce občané Říčan uspořili více než 6,8 milionu korun!

„Podařilo se nám něco, čemu jsme ani sami nevěřili. V prvé řadě nás překvapilo, že se spojilo přes 450 domácností, které tak daly dohromady objem 27 milionů korun. To je už velmi slušný balík, o který pak samozřejmě dodavatelé projevili zájem,“ uvedl starosta města Říčany Vladimír Kořen.

Díky spojení domácností do sdružené poptávky a využití elektronické aukce se obyvatelům Říčan podařilo ušetřit neuvěřitelných 16,5 procent na silové elektřině a 29,9 procent u zemního plynu. Celkově obyvatelé díky aukci ušetřili 6,846 milionů korun. To jsou peníze, které by lidé zaplatili, pokud by nenašli odvahu změnit dodavatele.

5.               Z čeho se skládají platby za energie a co je možné soutěžit?

Zjednodušeně můžeme říci, že platby za energie, které hradíme, se skládají z těchto částí:

·          Regulovaná složka - především cena za distribuci energie (elektřiny či zemního plynu), která je každoročně pevně stanovena Energetickým regulačním úřadem a nelze ji tudíž soutěžit.

·          Neregulovaná složka - výši této části si dodavatelé stanovují sami, a tudíž lze soutěžit v e-Aukci

·          Neregulovaná složka u elektřiny -jedná se o cenu za silovou elektřinu (tedy skutečně dodanou do Vašich zásuvek) v kWh a dále pevnou cenu za měsíc (poplatek za činnost dodavatele, například za tvorbu vyúčtování, evidenci, apod.). V e-Aukci soutěžíme neregulovanou část, tedy silovou elektřinu. Tato tvoří cca 40% z celkové platby.

·          Neregulovaná složka u zemního plynu - jedná se o cenu za samotnou spotřebu zemního plynu včetně stálého měsíčního poplatku. V e-Aukci soutěžíme neregulovanou část. Tato tvoří až 80% z celkové platby.

Připojte se i Vy a přesvědčte se, jak je snadé ušetřit

Tým eCentre se na Vás bude těšit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…