iROZHLAS.cz nabízí sdílení sčítací volební aplikace

20.10.2017 17:46

Zpravodajský server iRozhlas.cz nabízí sdílení uživatelsky jednoduché sčítací volební aplikace, která vedle zobrazení výsledků voleb z konkrétního města či obce nabízí také kalkulátor koalic či srovnání obcí i stran.

iROZHLAS.cz nabízí sdílení sčítací volební aplikace
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Jednoduchá aplikace v podobě grafu umožní sledovat výsledky voleb ve vybraném okolí na konkrétní internetové stránce. Uživatelé si na stránce iRozhlas.cz mohou vygenerovat kód a vložit jej na vlastní web. Graf se následně přizpůsobí v minimální šířce a čtenáři nabídne průběžně aktualizované výsledky, jenž v reálném čase čerpají data z Českého statistického úřadu.

„Připravili jsme dosud nejpropracovanější sčítací aplikaci, jakou kdy Český rozhlas čtenářům nabídl. A chceme ji sdílet i s administrátory internetových stránek, které si takový vývoj nemůžou dovolit,“ říká šéfredaktor zpravodajského serveru iROZHLAS.cz Radek Kedroň. „Vnímáme to jako veřejnou službu,“ dodává Kedroň. Projektový manažer Jiří Špaček připomíná, že graf je možné vložit na stránky okamžitě. „Do sobotní čtrnácté hodiny bude graf ukazovat aktuální volební články, s uzavřením volebních místností začne načítat aktuální výsledky,“ vysvětluje Špaček s tím, že iROZHLAS.cz myslel především na stránky měst a obcí, ale i nejrůznějších neziskových organizací či lokálních medií.

Volební speciál

Velká sčítací aplikace, která se objeví na hlavní stránce serveru iROZHLAS.cz v sobotu okamžitě po uzavření volebních síní, nabízí mnohem více. Ve volebním speciálu čtenáři získají základní přehled o stavu sčítání a konečných výsledcích.

• Přehled všech stran se získaným počtem procent a mandátů.
• Aktuální složení sněmovny podle stran.
• Porovnání stavu sněmovny s předchozím obdobím.
• Výsledky voleb v krajích
• Výsledky voleb v krajských městech

Na této stránce je navíc možnost vyhledat jakoukoliv z více než 6 000 obcí, případně kraj a nechat si zobrazit výsledky všech stran.

Kalkulátor vládních koalic

Další součástí aplikace je kalkulátor, jenž uživatelům umožní jednoduše jednotlivé strany zapínat a vypínat tak, aby vybral všechny možné koalice. První výsledky budou založeny na odhadech získaných mandátů. Koaliční počítadlo je k dispozici ZDE a složení sněmovny podle politických stran a výpis všech poslanců, kteří se do sněmovny dostali TADY.

Porovnání výsledků

Uživatelé si na vlastních stránkách mohou porovnávat celostátní, krajské ale i obecní výsledky. K dispozici bude také přehled, jak si jednotlivé strany vedly v konkrétních krajích, například kde je daná strana nejsilnější či nejslabší. Aplikace umožní srovnat i dvě strany zároveň.

Již v průběhu soboty 21. října 2017 nabídne server iRozhlas.cz čtenářům zevrubné analýzy výsledků, ohlasy i prvotní odhady v on-line reportáži, jež poběží až do nedělní půlnoci. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…