ista: Protékající voda v bytě může přijít v létě obzvláště draho

01.08.2014 16:50

Tisícové částky může zbytečně zaplatit nájemník, kterému v době jeho letní nepřítomnosti začne protékat voda na záchodě v dočasně opuštěném bytě. Za jediný den tak může bezdůvodně protéct 500 až 2000 litrů vody, což za měsíc může klidně stát až 5.000,- Kč.

ista: Protékající voda v bytě může přijít v létě obzvláště draho
Foto: ista
Popisek: ista

„Při ročním vyúčtování vody se často setkáváme s překvapenými zákazníky, kteří reklamují faktury zvýšené o stovky procent oproti běžnému stavu. Teprve dodatečně si vzpomenou, že jim během prázdnin protékala v bytě voda vinou technické poruchy ve splachovacím zařízení,“ konstatoval obchodní ředitel společnosti ista Daniel Nový. Dalším příkladem může být i kapající kohoutek, který ale méně kvalitní vodoměry v bytech vůbec nezaregistrují. Vzhledem k mechanismu výpočtu, který vyplývá ze zákona, se ale část takto vysoké spotřeby vody (rozdíl mezi součtem bytových vodoměrů a mnohem přesnějším patním vodoměrem) rozpočítá i mezi ostatní nájemníky v celém vchodu bytového domu bez ohledu na to, jakou spotřebu ukážou jejich domácí vodoměry.

Podobně nepříznivá situace může nastat i v případě dědického řízení nebo dlouhodobého odchodu nájemníka do zahraničí, kdy v nepoužívaném bytě po dlouhé měsíce nepozorovaně uniká voda, kterou pak rovněž zaplatí nejen majitel bytu, ale i jeho sousedé. 

„Každý uživatel by proto měl při dlouhodobé nepřítomnosti doma uzavřít všechny přívodní kohouty na vodovodním potrubí,“ radí Daniel Nový a dodává:  „Existuje i jedno univerzální řešení, jak podobným ztrátám předcházet. Nejnovější generace bezdrátových vodoměrů už totiž umožňuje on-line sledování spotřeby vody s možností kontroly v případě, že naměřené hodnoty u některého z bytů dosáhnou neobvykle vysokých hodnot.“

Většina majitelů bytových domů (obce, SVJ, bytová družstva) ale o této možnosti zatím neví a proto jí využívá jen několik procent vlastníků.  V příštích dvou letech ale odborníci čekají značný růst zájmu o tyto tzv. „portálové služby“, měření spotřeby vody, a to nejen z praktických důvodů, ale i kvůli zpřísňující se legislativě Evropské unie. Ta uzákonila, že umožnění on-line sledování spotřeby vody pro jednotlivé byty bude od roku 2017 povinné ve všech členských zemích včetně České republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…