pujcka.co: 3 výhody a 3 nevýhody stavebního spoření. Vyplatí se ještě stavebko sjednat?

26.10.2017 13:56

Stavební spoření je finančním produktem, na který jedni nadávají, avšak druzí na něj nedají dopustit. Opravdu se ale jedná o tak skvělé spoření bez rizik? Hoďme předsudky stranou a pojďme se podívat na všechny výhody a nevýhody tohoto spořicího produktu.

pujcka.co: 3 výhody a 3 nevýhody stavebního spoření. Vyplatí se ještě stavebko sjednat?
Foto: usetreno.cz
Popisek: Spoření - ilustrační foto

Začít se má vždy od toho lepšího, proto hned v úvodu zaostříme na pozitiva stavebního spoření. Negativa si necháme až na druhou polovinu článku.

3 výhody stavebního spoření: Bezpečnost, státní podpora a levný úvěr

1. Peníze máte v bezpečí

Bezesporu lze stavební spoření označit za bezpečný a konzervativní produkt. Peníze, které do spořitelny vložíte, získáte i zpět. Vklady jsou na stavebku pojištěny stejně jako vklady na běžném účtu, což znamená, že v případě krachu spořitelny získáte celých 100 % vkladů, maximálně však 100 000 eur.

2. Získáte státní podporu

Stavební spoření je úročeno obvykle sazbou kolem 1 %, přičte-li se ale k tomuto úroku ještě státní podpora, pak dosahuje výnosnost 3 až 4 %. Státní podpora prozatím činí 10 % z roční úložky, maximálně však 2 000 Kč za rok. Na příspěvek máte nárok, ať už spoříte pravidelně každý měsíc, nebo vložíte peníze jednou za rok.

3. Máte nárok na levný úvěr

Využít úvěr ze stavebního spoření se vyplatí. Oproti klasické půjčce je mnohem levnější a oproti hypotéce si můžete na rekonstrukci bydlení půjčit menší částku, a to i bez zastavení nemovitosti a ručitele. Zapotřebí je ale splnit dvě podmínky, kterými jsou:

  • minimálně dva roky spoření
  • naspoření alespoň 40 % z cílové částky

Jestliže neprojdete schvalovacím řízením, pak máte nárok na překlenovací úvěr, který slouží pro překlenutí doby do řádného úvěru.

3 nevýhody stavebního spoření: Nízká likvidita, přespoření a státní zásahy

1. Likviditu snižuje vázací doba

Stavební spoření je sjednáváno na dobu šesti let. Spořit můžete i po uplynutí této vázací doby, dříve se ale bez sankcí k penězům nedostanete. V případě předčasného zrušení stavebka přijdete o celou státní podporu a zaplatíte sankční poplatky, které si každá spořitelna nastavuje podle svého. Obvykle se jedná o 0,5 až 1 % z cílové částky.

2. Přespoření cílové částky se nevyplácí

Pokud nenaspoříte za dobu šesti let vaši cílovou částku, pak se nic neděje. Pokud ji ale přespoříte zaplatíte poplatek. Přespoření můžete předejít tím, že si nastavíte co nejvyšší cílovou částku, avšak pamatujte, že při sjednávání stavebka zaplatíte poplatek, který se odvíjí od cílové částky.

3. Pozor na stát a jeho zásahy

O výhodnosti stavebního spoření rozhoduje jednoznačně stát. Zatímco v letech 1993 až 2003 činila státní podpora až 25 % z roční úložky, tedy 4 500 Kč, dnes už je pouhých 10 %, tedy 2 000 Kč. Pokud v budoucnu dojde k dalšímu snížení, stane se stvebko nevýhodným spořicím produktem. Výnos nižší jak 2 % nebude dostatečnou odměnou za šestileté období, kdy střadatel nesmí s uloženými penězi disponovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec