Česko nestíhá čerpat dotace EU a přijde o miliardy, varuje Špidla

21.11.2011 20:52

Bývalý eurokomisař a mluvčí stínové vlády ČSSD pro evropské záležitosti Vladimír Špidla v pondělí varoval před tím, že Česká republika na konci roku přijde až o čtyři miliardy korun kvůli špatnému čerpání evropských dotací. V dalších letech podle něj hrozí ztráty v desítkách miliard korun. Týdeník European Voice nedávno napsal, že Česko patří v Evropské unii mezi země nejhůře spravující evropské dotace.

Česko nestíhá čerpat dotace EU a přijde o miliardy, varuje Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Někdejší eurokomisař upozornil na to, že Česko musí podle unijních pravidel stihnout do konce letošního roku vyčerpat evropské dotace z roku 2008. Peníze, které stát nedokázal v operačních programech použít, Česku v Bruselu propadnou.

"V riziku je celá řada programů, ale v nejhorší situaci je program Věda výzkum a inovace, který spravuje ministerstvo školství. Místo 15 procent, které by měly být vyčerpány v současném okamžiku, aby se věc dala zvládnout, tak toto ministerstvo ve svém programu do tohoto okamžiku vyčerpalo pouze 0,7 procenta předpokládané částky," řekl Špidla. Ministerstvo školství proto podle jeho odhadu může přijít o 2,5 až tři miliardy korun. O další desítky milionů korun podle něj může ČR na konci roku přijít v dalších operačních programech, přes které do země směřují evropské peníze.

Pomoci má urychlení procesu žádostí o dotace

Daleko horší situace může ale podle Špidly nastat v příštích letech, kdy by Česku mohly kvůli špatnému čerpání peněz v Bruselu propadnout desítky miliard korun. Do problémů se podle něj příští rok dostane až sedm operačních programů. "Výsledky čerpání jsou přitom alarmující - v současné době bylo Evropskou komisí proplaceno celkem 113 miliard, což je 14,7 procenta z celkové částky - toto je žalostný stav čerpání po čtyřech letech a devíti měsících z celkových devíti možných let," uvedl Špidla.

Vláda by podle mluvčího ČSSD pro otázky EU měla nejpozději příští rok převést peníze z operačních programů, které mají s čerpáním problémy, do těch, které čerpají dobře. Přesuny peněz mezi jednotlivými programy je podle něj nutné co nejdříve začít dojednávat s Evropskou komisí (EK). Stát by podle něj také měl urychlit četnost výzev pro čerpání peněz a zkrátit termíny pro hodnocení žádostí o dotace a posuzování plateb u schválených projektů.

Za skutečně vyčerpané evropské dotace považují úřady teprve takzvané certifikované výdaje předložené EK. Podle posledních dostupných údajů ministerstva pro místní rozvoj bylo na začátku října certifikováno 113,3 miliardy korun, tedy 14,8 procenta všech zdrojů, které má Česko v letech 2007-2013 v Bruselu k dispozici.

Česko má k dispozici 764 miliard korun

Certifikace označuje v celém procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácejí z prostředků českého státního rozpočtu, a teprve následně stát tyto výdaje předkládá ke schválení EK. Celý cyklus uzavírá převod peněz z Bruselu do rozpočtu ministerstva financí.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z EU zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj asi 763,7 miliardy korun.

Česká republika, Španělsko a Itálie byly podle eurokomisaře Algirdase Šemety a účetních kontrol za rok 2010 odpovědné za dvě třetiny chyb odhalených auditory u peněz z kohezních fondů (fondy soudržnosti). To jsou přitom důležité nástroje, které mají hlavně za cíl pomáhat chudším regionům vyrovnávat jejich úroveň z těmi bohatšími v EU. V loňském roce na kohezi šlo kolem 40,6 miliardy eur, tedy zhruba jedna třetina unijního rozpočtu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…