Čeští Vietnamci. Nezajímá je, kdo je Nečas a mají vlastní policisty

20.07.2011 8:56

JINÝMA OČIMA Vietnamci patří k jedné z nejpočetnějších komunit cizinců u nás. Současná politická situace v ČR je však vůbec nezajímá a jak tvrdí předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, jediná větší politická změna pro ně je, že namísto stánků prodávají v kamenných obchodech.

Čeští Vietnamci. Nezajímá je, kdo je Nečas a mají vlastní policisty

Nevadí jim změny v zákoníku práce, nezajímá je reforma zdravotnická ani důchodová. Většina z nich neví, kdo je Petr Nečas. Mají své koleje, ze kterých neuhýbají, snad jen občas vychylují.

K věci:
Kolik žije v Česku Vietnamců? To prý nikdo neví
Paroubek: Vietnamci se do naší společnosti začleňují až příkladně
Roste vstřícnost k Vietnamcům a Číňanům. Zůstává odstup od Romů

Stát ve státě

Podle statistiky Česko-vietnamské společnosti pobývá na našem území okolo 61 000 Vietnamců a jejich komunita patří po Slovácích a Ukrajincích k nejpočetnějším vůbec. Nad jiné vyniká však svou soudržností. Mají vlastní časopis, cestovní kancelář, pořádají pravidelné kulturní akce a dokonce od roku 2008 působí na našem trhu vietnamská telekomunikační společnost, operátor VNPT (Vietnam Posts and Telecommunications).

"Ale to není všechno, jejich soudržnost se projevuje i profesně. Mají vlastní právníky, kteří vystudovali zde, ekonomy spravující daně, lékaře a dokonce i policisty, kteří však kvůli službě museli přijmout české občanství," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Winter. Solidaritu navenek projevili Vietnamci i při povodních, kdy na rozdíl od jiných pomáhali původním obyvatelům. "Jen v Libereckém kraji dali jako okamžitý dar 200 tisíc pro povodněmi poškozené spoluobčany. K tomu přidali i 45 000 instantních polévek a kamion šatstva," konstatuje dále Winter.


Klička v zákoně a hospodářská krize

Vietnamci do České republiky přišli ve třech etapách v 50., v 70. letech a po revoluci. V prvních dvou etapách šlo o státní program podporovaný vietnamskou vládou. Po 89. roce se někteří rozhodli, že tu zůstanou a založí rodiny. Od té doby se jejich počet v podstatě jen zvyšoval až do roku 2009, kdy Vietnamcům a jejich pobytu zde zamíchala osudy hospodářská krize.

V průběhu roku 2009 se kvůli ní ocitlo velké množství cizinců pobývajících v ČR bez práce. Vláda pohotově reagovala a vytvořila program Dobrovolných návratů, kdy každému cizinci s platným povolením k pobytu, který hodlal opustit zemi dřív než mu vízum vyprší, nabídla letenku a finanční obnos v řádech set eur. Podle statistik ministerstva vnitra z celkového množství přibližně 2200 odtransferovaných osob, bylo téměř 70 procent Mongolů a jen malá část Vietnamců, přestože jich v té době pobývalo na našem území přibližně čtyřikrát více. Proč zůstali? Vietnamcům se podařilo nalézt kličku v zákoně a aby se vyhnuli odchodu či nucenému vystěhování, zřídili si živnostenský list. Následně tak získali namísto původního pracovního víza podnikatelské, které jim umožnilo v zemi setrvat.

Konec víz

Zhruba 36 tisíc jich nyní podniká. Už čtyři roky se však pracovní ani podnikatelská víza pro Vietnamce nevydávají. "Pouze studentská nebo za účelem sňatku," doplňuje ParlamentnímListům.cz Winter a pokračuje ve vysvětlování důvodů, proč se Vietnamci usazují všude ve světě. "Průměrný plat ve Vietnamu je 100 dolarů. U středoškoláků 200 a ti z vysokoškolským diplomem mají 300. To je přeci dost málo na život. Jen v USA jich žije na dva a půl milionu."

Jako Malá Hanoj je označována asijská tržnice Sapa v pražské Libuši. V roce 2008 zde vypukl rozsáhlý požár. Na místě zasahovalo 350 hasičů z 55 jednotek. Byla vyžádána posilová technika ze Středočeského, Plzeňského a Jihočeského kraje a požár byl svým rozsahem a nasazením sil a prostředků dokonce větší, než zásah při požáru Průmyslového Paláce v areálu pražkého Výstaviště. "Byla to pro ně katastrofa, ale opět se zde projevila jejich solidarita, která nakonec vyústila v ještě hlubší semknutost," popisuje dopady obřího požáru na komunitu Winter.

Dále čtěte:
Lídr Dělnické strany Vandas řečnil před vietnamskou tržnicí
Zásahu s celníky proti trhovcům se zúčastnil i Kalousek

Korupce ve Vietnamu je větší než v ČR

Ve Vietnamu panuje i oproti poměrům v ČR rozsáhlá korupce. A podle žebříčků sestavovaných organizací Transparency International pravidelně každý rok, se Vietnam vždy umisťuje hluboko v druhé stovce ( ČR je 53.). I to je jeden z důvodů, proč Vietnamci opouští svou vlast. "Stýská se jim a v žádném případě nepřerušují styky s rodinami, naopak činí vše proto, aby byli v kontaktu. Před lety investovali několik milionů, aby koupili balíček volných minut na volání z ČR do Vietnamu. Z původních 49 korun za minutu klesla cena na nějakých 11," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Winter.

Fotokoláž: Hans Štembera


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…