Euroskeptici jsou na koni. Unie ztrácí podporu Čechů

04.03.2011 7:34

Důvěra českých občanů v Evropskou unii klesla podle posledního průzkumu STEM na historické minimum. EU důvěřuje v současné době 46 procent občanů. A někteří čeští politici vědí, co za poklesem důvěry vězí.

Euroskeptici jsou na koni. Unie ztrácí podporu Čechů

Kubera: Čeští Švejkové jsou pomalejší, ale přišli na to

„Já bych to připisoval tomu, že Češi jsou takoví trošku pomalejší, tak ji to trvalo trochu déle, než dostali rozum. Klaus je zase rychlejší a hodně přemýšlí a myslí dopředu. Češi trochu opožděně zjišťují, že to je jeden velký podvod. Teď jsme probírali vázaný mandát, kde jsem se musel smát tomu, jak se říká, že budeme naši vládu zavazovat, ale v Bruselu si stejně budou dělat, co budou chtít. Protože když se má něco ratifikovat a narazilo by to na odpor občanů, tak to vždycky nějak obejdou, aby se to ratifikovat nemuselo," řekl serveru ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Kubera míní, že situace může dostoupit až v dezintegraci unie. Češi ale podle něho nebudou první, spíše se až přidají k ostatním. „Češi se eventuálně přidají k těm, kteří začnou vystupovat a až jich bude více. My to určitě nebudeme iniciovat. Na to jsme moc velcí pohodáři a Švejkové," dodal Kubera.

Škárka: Celý svět šetří, evropské instituce ne

Poslanec a místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka se domnívá, že Evropská unie nesplnila očekávání, které do ní občané vložili, a to především svou byrokracií. „Zatímco celý svět šetří, tak instituce EU se k tomu neodhodlaly, což je další důvod nevelké obliby unie. Třetím důvodem je problém eura a socialistické pomoci některým státům, které mají ekonomické problémy," řekl pro ParlamentníListy.cz Škárka.

Škárka si nemyslí, že by muselo dojít časem k úplné dezintegraci unie, ale spíše k určité restrukturalizaci. „Evropská unie v podobě, v jaké je v současnosti, v podstatě není moc životaschopná, včetně eura a jeho fungování," dodal Škárka.

Kováčik: Nerovnoprávnost ohrožuje základy EU

Místopředseda KSČM Pavel Kováčik zdůraznil, že KSČM od počátku zapojování Česka do evropské integrace i předvstupních procedurách a před referendem patřila k eurorealistickým stranám. „My jsme vysvětlovali i negativa včetně předávání národních kompetencí do Bruselu, tedy, že si zde již některé věci rozhodovat nebudeme a ty se budou rozhodovat jinde. Také to, že Česká republika po dlouhou dobu nebude rovnoprávným členem například po stránce ekonomické a po stránce volného pohybu pracovních sil a ukazuje se, že jsme před varovali oprávněně," řekl ParlamentnímListům.cz Kováčik.

„Největší státy EU by si měly uvědomit, že nové státy unie pro ně nemohou být na dlouho pouhým odbytištěm výrobků a prostorem kam vyvážejí neměstnanost a pouhým zázemím a zdaním dvorkem, protože pak by se mohlo stát, že nespokojenost občanů těchto zemí převáží nad výhodami, které členství v EU mám. Čím déle bude trvat nerovnoprávnost, tím větší ohrožení evropské integrace tady hrozí," dodal Kováčik.

Urban: Hlas ČR by měl být více slyšet

Místopředseda ČSSD a poslanec Milan Urban vidí problém v tom, že EU nediskutuje v širším souvislostech a diskuse je černobílá. „Říká se buď, unie ne, v černých barvách, nebo unie ano s jásotem v bílých barvách. Ale existuje mnoho různých odstínů. Vnitřní trh je obrovské pozitivum, naopak ale některé tendence, které jdou nad rámec dnešní integrace mohou vyvolávat negativní pocity," míní Urban.

Chybu vidí Urban i největších států EU, které jsou zodpovědné za ztrátu kreditu EU. Podle něj rozpad EU ale nehrozí a ani Václav Klaus neříká, že má ČR vystoupit z EU. „Že máme mít v nějakých věcech silnější hlas a neakceptovat vždy všechno automaticky a že názory Česka by měly v unii zaznívat mnohem silněji, je ale pravda," dodal Urban.

Laudát: Hospodářský úpadek Evropy  

Poslanec a předseda pražské TOP 09 František Laudát míní, že EU nadbytečně reguluje věci, které jsou citlivé pro národní státy. „Takové ty ochranné značky. Ono to jsou zdánlivě banality typu rum a tuzemák a pak si lidi řeknou, co to tam v tom Bruselu je za blbce a proč nám to zakazují. Klaus má pravdu že s EU je silně spojen projekt eura a ten je v hodně velké krizi a existuje nejistota jak to bude. Snaha přenášet dluhy z nešetrných zemí na ty, které jsou nezadlužené, občany těchto států musí zákonitě naštvat. Proč platit za rozhazovačnost někoho jiného? Takže se divím, že ta podpora je ještě vůbec těch 46 procent," řekl Laudát.

Další příčinou nepopularity EU jsou přehnaná očekávání, že nám EU vše zaplatí a budeme se mít o mnoho lépe. „Obávám se, že k nějakým formám dezintegrace může klidně dojít. Teprve teď na EU dopadly velké problémy: zadlužení veřejných rozpočtů, úpadek hospodářství Evropy v porovnání s růstem Asie. Jestli se na toto nebude reagovat radikálními reformami a odstraněním zbytečných bariér a regulací, tak si umím představit, že ne všechny země se budou chtít zúčastňovat ekonomického úpadku a zaostávání. EU nemá finance, aby pozvedla nejslabší státy unie," dodal poslanec TOP 09.

Bělobrádek: EU opustila své základy

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se EU příliš vzdálila představám otců zakladatelů EU, což byli křesťanští demokraté. EU již podle něj původní evropské hodnoty solidarity, osobní zodpovědnosti, subsidiarity, tolerance a národních specifik národních států nectí. „Evropská unie již také zasahuje do věcí, do kterých podle mého názoru zasahovat nemá. Stává se něčím, co otcové zakladatelé neměli na mysli," řekl Bělobrádek.

„Instituce Evropské unie s velkým demokratickým deficitem uslyší až na to, až členské státy budou stále méně ochotné přispívat do rozpočtu EU. Některé instituce fungují správně, ale některé fungují špatně. Unie vznikla kvůli hospodářské spolupráci, ne kvůli tomu, aby se lidé a státy omezovaly a navzájem znevýhodňovaly, jak to vidíme například v zemědělské politice, která je v současné podobě dlouhodobě neudržitelná a nefunguje," dodal Bělobrádek.

Mach: EU se rozpadne

Předseda euroskeptické Strany svobodných občanů Petr Mach názorově blízké Václavu Klausovi míní, že občané se postupně probouzí z určité naivity a tento trend bude pokračovat. „Naším úsilím je, aby jednou byla nadpoloviční část občanů, která si přeje vystoupení z Evropské unie a pevně věřím, že k vystoupení z unie jednou dospějeme," řekl Mach. Svobodní navrhují, aby Česko vystoupilo z EU, ale zůstalo v Evropském hospodářském prostoru, čímž by si uchovalo volný obchod z EU, ale nemuselo by přijímat byrokratická omezení.

EU musí projít sebereflexí

Místopředsedkyně Věcí veřejných a místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Lenka Andrýsová si nedůvěru občanů v EU vysvětluje tak, že lidé pociťují, že se mnohdy nedodržuje princip subsidiarity a věci, které by šlo řešit na nižší úrovni, se řeší naopak na úrovni vyšší. „Druhý důvod je, že si lidé mnohdy neuvědomují, co pro ně EU dělá. Unie je pro ně velmi vzdálená. Bohužel EU nedokáže přímo komunikovat s občany, což je další důvod, proč jí občané nedůvěřují," uvedla Andrýsová.

Andrýsová se nedomnívá, že dojde k dezintegraci unie. „Když vznikne nějaká mezinárodní organizace, tak málokdy zanikne. Může hrozit ale určitý pokles její role, pokud bude by byly občané znechuceni z toho, co pro ně EU dělá nebo naopak nedělá. EU musí projít obdobím sebereflexe, kdy si musí říct, jakým způsobem bude dodržovat princip subsidiarity, to vnímám jako klíčovou zásadu. Když opravdu bude EU reflektovat, zda vždy schvaluje předpisy, které je nezbytné schvalovat na úrovni EU, tak si myslím, že může dojít k jisté nápravě. A je také potřeba, aby i občané ale i parlamenty hlídali, jestli nedochází k překračování principu subsidiarity a zda si EU nebere více pravomocí, než by mít měla," dodala poslankyně.

Související: Češi věří Unii nejméně od vstupu ČR do EU

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…